Stát zpřísňuje pravidla pro cizince, kteří chtějí v Česku vykonávat lékařské povolání. Je to dobře?

ROMAN ŠMUCLER: ANO

Stávající systém byl neudržitelný

Zpřísnění pravidel nás konečně posouvá na Západ, kde platí rovná pravidla pro všechny. U nás byla v posledních letech snaha dovézt zdravotnický personál i za cenu kompromisů v kvalitě, aby se naplnily sliby o bezplatné a všude dostupné péči. S dostupností péče problémy zůstaly, konečně většina cizinců nakonec končí v Praze a velkých městech. Za to nastaly dosud nepoznané těžkosti- jazykové, odborné a i v nespolupráci mezi lékaři. Česká stomatologická komora byla zahlcena stížnostmi od pacientů i lékařů – často k chybám docházelo prostě proto, že lékař neuměl česky.

Kateřina Perknerová.
Pohledem Kateřiny Perknerové: Prezidentský maraton

Není bez zájímavosti, že po zpřísnění volalo i mnoho Ukrajinců, neboť jsou kvalitní, prošli zkouškami, ale pronásleduje je špatná pověst některých jejich „taky krajanů", jejichž jedinou předností je ochota pracovat za mzdu začínající pokladní v supermarketu. V čem byl problém? U příchozího proběhla formální nostrifikace diplomu. Kontroluje se, zda jsem správně vyplněné kolonky ale nikdo se neptá dotyčné školy, zda tam vůbec takový student někdy byl… Poté se prováděly testy v jazyce příchozího, které bylo těžké rychle obměňovat a utajit. No a už mohl léčit, i když česky uměl velmi málo (Ukrajinec) nebo neuměl ani slovo (Syřan). Dotyčný léčil klidně 100 km od lékaře, který na něj jakoby dohlížel…Nemusel prokázat žádnou praktickou dovednost, nic… Za pět měsíců měl jít na zkoušku a když ji neudělal (za tak krátký čas je to prakticky nemožné), léčil dál… Absurdní a nebezpečné…

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Svět v síti

Nyní bude úvodní zkouška v češtině a identická s testy pro české studenty. Následuje pět až šest měsíců praxe pod přímým dohledem školitele, kdy doslova každého pacienta ošetřují spolu. Tím se zvyšuje dramaticky bezpečnost. My bychom si, jako stomatologická komora, přáli spíše 12 měsíců. Mají předepsaný počet výkonů, aby už se nestávalo, že tu plnou certifikaci dostane někdo, kdo třeba za celý život nevytáhl ani jeden zub nebo nezhotovil jedinou korunku…Nyní závěrečnou zkoušku zvládne cca 10% cizinců. Česká stomatologická komora nabízela svoje vzdělávání, ale moc jej nenavštěvovali… Kdo ale bude chtít, rádi mu s přípravou pomůžeme. Nechceme stovky lidí, kteří nemají znalosti, roky tu pracují za malou mzdu a pak ze dne na den zmizí. Chceme vzdělat rozumný počet kolegů na úrovni absolventů našich univerzit tak, aby byli platnými a nediskriminovanými kolegy na mnoho let. Nechceme tu gastarbeitery na dva roky.

Autor je zvoleným prezidentem České stomatologické komory

SOŇA MARKOVÁ: NE

Stát tyto lékaře stále potřebuje

Uznávání kvalifikace lékařům ze třetích zemí se má výrazně zpřísnit. Osobně jsem jsem z toho trochu rozpacích. Lékaři z jiných zemí jsou totiž v České republice stále víc potřeba. Českých specialistů se totiž nedostává, platí to hlavně pro odlehlé venkovské regiony, kam se čeští zdravotníci nehrnou. Lékaři z ciziny je tam mohou docela dobře nahradit. I na venkově totiž žijí lidé, kteří si - stejně jako obyvatelé velkých měst - platí zdravotní pojištění. Zaslouží si proto naprosto stejnou péči jako kdokoliv jiný.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Zdravotníci z ruskojazyčných zemí, například z Ruska nebo Ukrajiny, jsou přitom vysoce kvalifikovaní odborníci, kteří dokážou české lékaře velmi dobře nahradit. Přicházejí z univerzit, na kterých platí běžné evropské standardy a které tradičně nabízejí špičkové vzdělání. Jazykově jsou nám navíc velmi blízcí, takže si češtinu osvojí většinou rychle. Právě tito lékaři proto mohou být vhodnou alternativou pro všechna místa, kde je třeba zajistit chybějící zdravotní péči. Byla bych velmi nerada, pokud bychom těmto lidem příchod do Česka jakýmkoliv způsobem zbytečně komplikovali. Bylo by to spíš k naší škodě.

Na druhou stranu musím uznat, že je potřeba hlídat standardy ve vzdělávání a přijímat do českých zdravotnických zařízení jen takové odborníky, kteří je splňují. Je to důležité hlavně proto, že když jde člověk k lékaři, tak je nemocný a má nějakou bolest - je tedy také více zranitelný. Nemůže se snadno bránit. Měli by ho proto ošetřovat odborníci, kteří jsou ve své profesi zdatní a kteří také pacientovi perfektně rozumí.

Autorka je členka sněmovního výboru pro zdravotnictví za KSČM.