ANO: Jindřich Kotrba

Zákon platí. Stát se musí snažit

Považuji to za vhodné. Současný zákon říká, že by na každou chorobu měl být pacientům dostupný alespoň jeden plně hrazený lék. Stát by měl proto také zajistit, aby byl tento lék dostupný pro pacienty. Měl by v zákoně ukotvit povinnost dodat tento lék v takovém množství, aby byla dostupnost zajištěna. Dnes je to tak, že Státní ústav pro kontrolu léčiv vypočítá v každé skupině léků, které lze vzájemně zaměňovat, společnou úhradu. Z té pak dopočítává úhradu jednotlivým lékům například podle počtu tablet. Při výpočtu přitom vychází z ceny nejlevnějšího přípravku, který je současně pacientovi dostupný. U některých typů léků se ale dostupnost nezjišťuje. Jen se automaticky předpokládá.

Stanislav Šulc.
Komentář Stanislava Šulce: Jak jsme nešli do války

Rozpaky budí automatický předpoklad dostupnosti takových léků, u kterých byla mezi výrobcem a pojišťovnami uzavřena dohoda o ceně či úhradě. Zákon totiž nestanoví jakoukoliv povinnost dodávat tyto léky na trh v určitém množství. Záleží tedy vždy na pojišťovně a výrobci, jestli si minimální objem dodávek dohodnou. Dodá-li výrobce méně léků, nemůže stát zasáhnout. Je pouze na pojišťovně, zda a jak bude výrobce pokutovat. V praxi se tak stává, že takový lék v lékárnách není.

Autor je právník a lékař.

NE: Tomáš Doležal

Že by stát zařídil vše, je iluze

Je naprostý nesmysl, aby si stát na sebe bral závazek, že bude všem pacientům zajišťovat plně hrazený lék na každou jejich chorobu. Právo na bezplatný léčivý přípravek negarantuje v Evropské unii žádný stát. Je to iluze, chybná zdravotní a chybná léková politika.

U nás sice taková formulace v zákoně je, ale je dlouhodobě neaktualizovaná, takže vůbec neodráží dynamiku změn na trhu s léky.

Martin Komárek
Glosa Martina Komárka: Airbnb a luddité

Koncept, že má být v každé skupině léků pacientovi zaručen jeden plně hrazený přípravek, je sice politicky zajímavý, ale nefunkční a zastaralý. Ani dnes už nenajdeme pacienta, který by někdy něco nedoplácel.

Zákon by se proto měl změnit. A to tak, že úloha státu by měla být nově spíš v tom, že zajistí dostupné léky pro chronická onemocnění. To znamená pro pacienty, kteří nedokážou nést ani krátkodobě nějaký větší náklad. Krátkodobá terapie léky na bolest či antibiotiky klidně může podléhat nějaké rozumné spoluúčasti.

Kůrovec na Šumavě.
Duel Deníku: Měla by se více omezit výsadba smrků?

Stát by zkrátka měl zajistit určitou sociální únosnost, ale neměl by vytvářet mylnou iluzi, že garantuje všechno všem, což stejně už dávno není pravda.

Autor je ekonom.