Nosič politického zviditelnění

Žijeme v éře 4. průmyslové revoluce. Digitalizace jde ruku v ruce s robotizací nejen v soukromém sektoru. I státní správa vnímá výzvy 3. tisíciletí a vyvěsila vlajku e-governmentu. Ten má různé podoby. Médii v posledních dnech hýbe kauze e-receptů a (ne)chutí lékařů opustit tradiční papír ve prospěch virtuální reality. Podobné vzrušení vyvolal návrh Ministerstva práce a sociálních věci na zavedení tzv. e-neschopenek.

Ilustrační foto.
Jedovatý nikotin. E-cigaretou se přiotrávily desítky lidí

Ty mají nahradit známé lístečky zvláštního formátu, které zaměstnanec osobně doručuje na personální oddělení svému zaměstnavateli. Zkušební náběh se plánuje na rok 2018 a ostrý provoz od 2019. Nápad je to určitě dobrý, ale jsou všichni zúčastnění připraveni? Jak má systém fungovat? Mají lékaři potřebné informace a technologie? Zdá se, že iniciativa MPSV není plně koordinována s ministerstvem zdravotnictví, které připravilo koncepci elektronického zdravotnictví.

Trochu se vkrádá myšlenka, že e-neschopenka slouží jako nosič pro politické zviditelnění. Ti, kterým má usnadnit práci, tedy lékaři, zaměstnavatelé a zaměstnanci příliš optimismem nesrší. Zaměstnavatelé vyčítají návrhu jeho nesystémovost. V čem ji například spatřují? V tom, že e-neschopenka bude dobrovolná. Vrátíme-li se k úvodu zmíněné averzi lékařů k e-receptu, není nutné mít křišťálovou kouli k tomu, abychom odhadli zájem o další e-povinnost.

Markéta Schormová, právní expertka HK ČR

Prezident České lékařské komory Milan Kubek.
Česká lékařská komora podá trestní oznámení kvůli eReceptům

Žádný přínos to zatím nemá

Elektronické neschopenky prozatím lékaři příliš nevyužívají. Pokud vím, je v tomto režimu vystaveno jen kolem tří až pěti procent všech neschopenek. Důvod je ten, že systém stále není dokončený. Není napojený na registr obyvatel, nejsou v něm zanesená data o zaměstnavatelích. Pokud se tato data doplní a systém se k registrům připojí, může být vystavování neschopenek v tomto režimu rychlejší a pohodlnější.

Nová Sněmovna, Tomio Okamura
On-line: Poprvé se sešli noví poslanci. O imunitní výbor se hádali dvě hodiny

Člověk jen naťuká jméno zaměstnance a zaměstnavatele a data sama zadají. Do té doby se k tomu ale příliš mnoho kolegů nehlásí, žádný velký přínos to pro ně nemá. Dílčí výhrady máme i k tomu, že si musí každý lékař, který chce vydávat e-neschopenku, nejprve vyřídit elektronický podpis. Nerozumím tomu, proč si musí zdravotník, který je zaměstnancem nemocnice a neplánuje podnikat, vyřizovat vlastní elektronický podpis. Pokud chtěl stát zavádět e-zdravotnictví, měl k tomu nejprve vytvořit vhodné podmínky a vystavit lidem automaticky a na své náklady elektronické občanky.

Na druhou stranu ale velmi oceňujeme přístup ministerstva práce a sociálních věcí, které zvolilo poměrně vstřícný přístup. Nenutí lékaře násilím k vydávání e-neschopenky do doby, dokud není systém dokončený a chyby vychytané. Kéž by stejný postup zvolilo i ministerstvo zdravotnictví v případě e-receptu.

Zdeněk Mrozek, viceprezident ČLK