Češi si prostě rádi dělají srandu, a to i v situaci, kdy jde o jejich zdraví. Poslední skandál s polským masem z nemocných krav, které se dostalo i do českých hospod a údajně bylo vydáváno za drahé jihoamerické, je toho dokladem. Taková bžunda to ale není.

Poměry na jatkách objevil investigativní reportér polské televize TVN24, nikoli polští veterináři, ti reagovali (přitvrdili) až následně. V tom se hovězí aféra liší od těch předešlých. V roce 2010 Češi řešili polská kuřata se salmonelou, ovšem varování přišlo z celoevropského systému RASFF.

Stejně tak dva roky poté aféra s posypovou (technickou) solí přidávanou do potravin, která mimochodem nakonec vyšuměla (prokuratura případ odložila, jídlo nebylo závadné).

Prostě stává se z toho folklór. Polsko je obří trh – v EU šestý největší – a do Česka se odsud ročně doveze asi 14 tisíc tun hovězího a další desetitisíce tun kuřecího a vepřového. A samozřejmě tato kauza dopadne jako ty ostatní, zapomene se na ni. Pro klid zákazníků (v celé EU) by stačilo, kdyby podobných kauz paradoxně přibylo. Je však nutné, aby za jejich odhalením stáli hlavně evropští veterináři a méně novináři. Smacznego!