Někdejší ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS) tu kdysi popisoval, jak odklonil 16 milionů korun na maminku kvůli rozvodu, načež za pár dní skončil. Jeho následovník Jan Mládek (ČSSD) ještě před nástupem do funkce pravil, že živnostníci „parazitují na zaměstnancích“, posléze (už ve funkci) přidal větu, že „roaming je elitářská záležitost pro pět procent obyvatelstva“.

A protože dějiny se rády opakují, ze stávající ministryně Marty Novákové (za ANO) vypadla v České televizi věta, že za drahá mobilní data si vlastně mohou lidé sami, neboť je málo používají a raději si v kavárně či ve vlaku zapínají bezplatnou wi-fi. 

Ilustrační foto
Češi mají nejdražší mobilní data v Evropě, tvrdí studie. Nejméně platí ve Finsku

To skoro vypadá, že nám ministři průmyslu levnější volání a data nepřejí. Kdo by z toho chtěl vinit operátory našeptávající politikům, může. Jenže nesmí zapomenout, že nebýt „zlých operátorů“ a jejich zavedení neomezeného volání, nikdy by se ceny za tarify nezřítily na dnešní úroveň. Zasáhla (sic pozdě) neviditelná ruka trhu a stát (ministři) pro to neudělali nic. 

Jestli chce ministryně něco udělat, může se omluvit a vzápětí slíbit, že napřesrok zvládne chystanou obří dražbu pásma 700 MHz. Právě na tomto místě ve vzduchu (kde dnes vysílá televize a diváci kvůli tomu musejí měnit přijímače) má být rychlý 5G internet. A především, může to přilákat dalšího operátora a s ním (možná) zlevnění.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková
Ministryně Nováková: Češi si za drahá mobilní data mohou sami. Málo je kupují