„Tepelný ostrov“ je výstižné pojmenování jevu, kdy města zadržují a vyzařují více tepla než okolí. Nepříjemné je to zejména na náměstích, často postižených podivným manýrem architektů, kteří na nich likvidují zeleň. Náměstí se tak stávají teplejšími, suššími, hlučnějšími a prašnějšími. Podobají se spíše apelplacům, než aby zvala k pobývání. Budu proto volit ty, kteří budou systematicky usilovat o návrat a další rozšiřování zeleně a vodních ploch ve městě, aby se město stalo sociálně přívětivějším.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
Glosa Romana Šmuclera: Peronismus v Česku

Město by mělo mít svou tvář. Budu volit toho, jehož záměrem bude obsadit funkci městského architekta tím, kdo dokáže skloubit svůj rukopis s potřebou místa a doby. Památkáři ani architekti by ale neměli mechanicky přizpůsobovat podobu měst domnělým požadavkům, estetice a zvyklostem historickým. Bylo by to ostatně poprvé v historii, že by inspirace k úpravám měst nepocházela ze současnosti, ale z dob dávno minulých. Vždyť dosud vždy tvář města odpovídala nárokům denního života!

Budu volit toho, kdo se bude systematicky starat o bezpečnost mimo jiné i tím, že ubere na osvětlení tam, kde ho je až škodlivě přespříliš, kdo odstraní případnou další výstavbu a zabrání jí (hlavně světelných) bilboardů, a kdo naopak přidá na úsporném moderním osvětlení tam, kde je ho třeba.

A jak se budete rozhodovat vy?

Jan Schneider je bezpečnostní analytik.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Padesát sirotků