Strhla se nevídaná mela. Nejen u bývalých sousedů, jejichž premiér Viktor Orbán odmítl veškerou kritiku ohledně porušování demokracie, omezování nezávislosti soudů, svobody médií, občanské společnosti. Podle něj chce Brusel trestat Maďary za to, že nevolili socialisty a nechtějí svou vlast přeměnit v zemi přistěhovalců.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
Glosa Romana Šmuclera: Peronismus v Česku

Pozoruhodné je, jak hlasovali čeští vyslanci v EP. Zatímco lidovci se postavili za Orbána, jehož strana je součástí Evropské lidové strany, zástupci zvolení za ANO (dva už se k Babišovu hnutí otočili zády) hlasovali proti němu. Je to pochopitelné, neboť jejich evropská frakce ALDE hřímala proti Orbánovi nejodhodlaněji. Andrej Babiš své europoslankyně Charanzovou a Dlabajovou odsoudil, Teličku a Ježka označil za zrádce.

Jeho přítel Viktor byl přece zvolen už potřetí, svobodně, a tak si může doma v Maďarsku dělat, co chce. Ale o to tu právě běží. Může, když se dobrovolně zapojil do svazku zastávajícího určité principy? A pokud je neuznává, neměl by z Evropské unie čestně vystoupit? Andrej Babiš by v každém případě měl opustit ALDE a sdělit jejímu šéfovi Verhofstadtovi, že evropské hodnoty si může strčit za klobouk. I s padesáti syrskými sirotky.

Martin Kratochvíl.
Glosa Martina Kratochvíla: ODS hledá problém. Našla cenzuru