I když se loni prodloužila délka zprávy ze 140 na 280 znaků, je to hrozně málo na to, aby šla takto zkráceně vyjádřit myšlenka, či dokonce idea.

Luboš Palata
Svět Luboše Palaty: Zatím dobrý. A pořád je naděje

Prvního ledna v 9.25 ráno si ostatně Trump vystačil s pouhými patnácti znaky, v nichž světu přes 56,8 milionu followerů sdělil: „Happy New Year!“

Před rokem, 2. ledna 2018, ve 4.49 odpoledne ale poslal Trump o něco delší a daleko hrůznější tvít, v němž severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi hrozil nukleární válkou. „…Mohl by mu někdo z jeho vysáté a vyhladovělé země laskavě oznámit, že i já mám jaderné tlačítko, ale je mnohem větší a mocnější než to jeho a mé tlačítko funguje!“

Luboš Palata
Glosa Luboše Palaty: Poslední lidé

Trump ale neurčuje naši dobu, je jejím produktem. Doby, v níž už se nečtou články, ale jen titulky, v níž lež se šíří bleskem a fakta a znalci ověřená pravda za ní bezmocně klopýtá. Modré světlo našich mobilních telefonů napojených na stále rychlejší sítě nás očarovalo. Svět se točí jako kulička v ruletě a stále zrychluje. Smyslem života se stává zábava, čím bláznivější, tím lepší.

Věřme, že se ještě dokážeme zastavit, zpomalit a prohlédnout. Dříve, že nám nějaký Trump, či Kim pošlou poslední tvít: The End.

Luboš Palata
Glosa Luboše Palaty: Mírotvorce Miloš Zeman