Slovák Maroš Šefčovič má ale tu smůlu, že je místopředsedou Evropské komise, které se vláda neříká, a Evropská unie stále není státem. V USA ji Donald Trump degradoval na úroveň „mezinárodní organizace“. Ale nejde o Trumpa. Jde o to, že také v naší části Evropy jsme si zvykli se na Evropskou komisi (neboli Brusel) dívat jako na sídlo skorookupační mocnosti, obdobu Moskvy z dob totality. Je to postoj lživý, hloupý, ale vžitý. I proto, když dostal Šefčovič nabídku, aby místo spoluvládnutí 500 milionům Evropanů kandidoval na prezidenta stokrát menšího Slovenska, neřekl ne.

Luboš Palata
Glosa Luboše Palaty: Brexit je varování. Pro nás

Pro Slovensko, kde se Šefčovič vyšvihl hned do čela žebříčků, by byl jako hlava státu nepochybně výhrou. To přiznává nejméně i část slovenské opozice, které na Šefčovičovi vadí jen jediná věc. A to vládní strana Směr Roberta Fica, která chce Šefčoviče nominovat.

Poté, co ve funkci odmítl z rodinných důvodů pokračovat Andrej Kiska, ale lepšího kandidáta, než je Šefčovič, opozice nenabízí. Otázkou, kterou je třeba Šefčovičovi klást, jsou podmínky jeho kandidatury ze strany Fica. Pokud ale dokáže „nebýt“ jeho prezidentem, mohl by být tou nejlepší hlavou státu. Hned po Kiskovi.

Luboš Palata
Glosa Luboše Palaty: Konec Ficových časů