PPF sponzoruje Institut Václava Klause. Řekněme, že je to dobročinnost vůči důchodci. Petr Kellner létá s prezidentem Zemanem do Číny. Ale to dělá i zcela nepolitický Jaromír Jágr, takže je to spíš jakýsi sport. Vnitřní rozpornost Kellnerova výroku spočívá v něčem jiném: šéf každé velké firmy, dbalý jejího prospěchu, se snaží politiku ovlivnit, tedy do ní vstupuje. To nemusí být nic trestuhodného. Nemusí nikoho uplácet.

Martin Komárek
Glosa Martina Komárka: Senát žaluje Zemana… A chová se jako on

Nemusí slibovat vysokým úředníkům místa v dozorčích radách, aby mu byli nakloněni. Když však například podniká v nebankovních půjčkách, je v jeho nejlepším zájmu, aby zabránil nějakému drsnému stropu pro úroky. Je takřka jeho povinností o tom politiky přesvědčovat, i kdyby měl před nimi klečet na kolenou.

Kellner je jedinečný v mnoha ohledech. Je nejlepší v podnikání. Je chytrý. Dokáže se skrývat jako Vinnetou. Možná je jedinečným i v tomto punktu a s politikou nemá vážně nic společného. Politici na jeho slova nereagovali. Jako jediný se přihlásil Jaroslav Foldyna. Muž, jehož nechce ani nechtěná sociální demokracie.

Autor je novinář a bývalý politik.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.

Martin Komárek
Glosa Martina Komárka: Spacey byl osvobozen, „vinu“ z něj nikdo nesmyje