Hlas normálního člověka však bývá přehlušen: „Vy chcete omezovat demokratickou diskusi? To je počátek diktatury!“ Tak bývá osočen. A raději se stáhne, aby nebyl prohlášen za pohrobka Stalinova. Stahovat by se však neměl. Změna pravidel není zrušení hry.

Bývalý středočeský hejtman David Rath u Vrchního soudu v Praze.
Odvolací soud snížil Rathovi trest na sedm let. O majetek nepřijde

Před lety se v hokeji pískal takzvaný zašlápnutý kotouč a zakázané uvolňování v oslabení. Hru to kouskovalo. Regule byly zrušeny a hokej žije vesele dál. Nedávno se vedly řevnivé spory o video rozhodčího ve fotbale. Dnes se velký bratr na delikátní situace kouká, a jak by řekl sportovní reportér, míč je kulatý a tráva zelená pořád.

David Rath u Vrchního soudu v Praze v pondělí 10. června 2019.
S verdiktem nesouhlasím, ale budu ho respektovat, řekl novinářům Rath

Ve většině demokratických parlamentů je rozprava nějak omezena. Díky brexitu mohl český divák vidět přenosy z britské dolní sněmovny.

Poslankyně a poslanci jsou tam vyvoláváni. Jsou nuceni mluvit pohotově, krátce a vtipně. Je britská demokracie okleštěná, má blízko k totalitě, když předsedající zástupce lidu doslova vyvolává?

Změnit pravidla hry ovšem nemůže za poslance žádná FIFA. Museli by to udělat sami a museli by najít shodu, aby se nikdo necítil poškozen. Většina z nich by musela cítit to, co onen normální člověk: zbytečná sedmnáctihodinová debata je trapná.

Autor je novinář a bývalý politik

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.

Martin Komárek
Glosa Martina Komárka: Stavět není hřích