V Polsku se hlásí ke komunitě leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob kolem tři milionů lidí, každý třetí z nich zažil v posledních pěti letech nenávistný útok. Nejsou nijak chráněni. Polský trestní zákoník nezná termín zločinu motivovaného homofobií. Koncem května se konají volby do Evropského parlamentu a naši severní sousedi půjdou k urnám i na podzim. To se volí do Sejmu. A LGBT komunita se nově stala hlavním strašákem v kampani vládní strany Právo a Spravedlnost (PiS).

Martin Kratochvíl.
Glosa Martina Kratochvíla: Nedýchej, nebo ti zkamení plíce

Mocnému předsedovi Jaroslawu Kaczyńskému stačilo využít podpis primátora Varšavy Rafala Trzaskowského z opoziční Občanské platformy pod Chartou LGBT+. Varšava se totiž stala prvním polským městem, které text podepsalo. Dokument definuje městskou politiku vůči této komunitě, jejím cílem je boj proti homofobii a diskriminaci. Jedním z bodů deklarace je i zavedení výuky sexuální výchovy ve školách podle standardů Světové zdravotnické organizace. A to je v Polsku hodně ožehavé téma.

Předseda PiS tak mohl o na volební konferenci v Jasionkách u Rzeszowa ukázat na nového nepřítele – homosexuální opozici, která číhá na polské děti a rodinu. Vzhledem k tomu, že protiimigrační panika, která mu pomohla zvítězit v posledních parlamentních volbách, již vyhasla, a sociální sliby, v kampani nazývané Dary od Jaroslawa Kaczyńského, nenaplňují očekávání, bylo zapotřebí najít téma, které vzburcuje unavené voliče PiS. Najít nového strašáka.

„Vše, co připravuje dítě na jeho budoucí roli matky či otce, chtějí zničit,“ burcoval Kaczyński během svého projevu. Polské děti musí být podle něho uchráněny před tímto sexuálním aktivismem.  Paradoxně ale činností začali hýřit na sociálních sítích jeho spolustraníci.

Martin Kratochvíl.
Glosa Martina Kratochvíla: Slabost tajných nahrávek

Například náměstek ministra spravedlnosti a neúspěšný rival Trzaskowského v podzimních komunálních volbách Patryk Jaki se nerozpakoval sdílet lživý příspěvek extrémně konzervativního spolku Ordo Iuris: „Budou učit děti v mateřské škole masturbovat.“ A zapojila se i církev. Při nedělních mších se v kostelech wroclawské diecéze četl dopis biskupa Ignace Dece, v němž sexualizaci dětí označil za nebezpečné pokušení Satana. Trazskowski musel veřejně vyvracet, že by někdo chtěl učit děti onanovat.

Důvod tohoto homofobního úkroku mocného předsedy PiS nejspíš odhalil bývalý prezident Lech Walesa. „Kaczyński má v rukách průzkumy a vidí, že mu voliči utíkají k národoveckým radikálům jako je bigotní kněz Tadeusz Rydzyk. Proto jim musel hodit toto zoufalé lano. Hodlá zachránit svoji vládu za každou cenu,“ napsal na Twitteru.

Autor je novinář žijící ve Varšavě.

Martin Kratochvíl.
Glosa Martina Kratochvíla: Příliš hlučná menšina