A přitom není hlášen ani jediný případ toho, že by se zákazníkovi pozřivšímu inkriminované hovězí byť jen udělalo špatně od žaludku. Natož aby se nakazil některou z poměrně neškodných chorob, které nám uženou přinejhorším dietu.

Hysterie vyvolaná údajným šířením smrtelné choroby směrem k našim hranicím je populární politický i novinářský žánr. Jistě si všichni pamatují epidemie BSE, SARSu, ptačí chřipky, prasečí chřipky či loňského hitu – nilské chřipky, kterou přenášejí nic netušící komáři.

Reakce je vždy stejná: maximální. Nakupují se kvanta protilátek, lidé přestávají jíst, hmyzu se děsíme více než doposud. A stejně tak je vždy stejný také výsledek podobných „krizí“ – nic se nestane, české plémě přežije, dokonce většinou bez jediné oběti.

Poučení? Chce to trochu uklidnit situaci, napětí a strach spíše krotit než přiživovat. A kdo se opravdu bojí o život, měl by si jídlo nejdřív uvařit. Pak má jistotu, že se mu nic nestane.