Obavy tentokrát míří na dolní komoru samu o sobě, neboť není zřejmé, kdo, s kým, o čem a hlavně v čí prospěch. Hranice mezi spojenci ANO a opozicí je těkavá.

BABIŠOVO TEMNO

Podle pravice, která se pod taktovkou zkušených matadorů Marka Bendy a Miroslava Kalouska sdružila do Demokratického bloku, hrozí České republice babišovská Apokalypsa, v lepším případě Temno. Prý ji spoutají agrofertí žilky, které se nejen pevně přisají na rozpočet, ale podřídí si justici, policii, diplomacii, veřejnoprávní televizi a rozhlas. Dojde prý – a to už je fakt katastrofa – i na ČEZ.

Kateřina Perknerová.
Komentář Kateřiny Perknerové: Hrad v obležení. Rozhodne zdraví, či miliardy?

Když sestoupíme o jedno ideologické patro níž, shledáme, že ač si voliči navařili poměrně horkou kaši, dá se pozřít, aniž bychom se fatálně popálili.

Karikatura Milana KounovskéhoZdroj: DENÍK

Andrej Babiš spěchá s vládou, protože nepotřebuje důvěru, ale klid na práci. I bez požehnání sněmovny totiž může udělat pár zásadních manévrů, které mu pomohou udržet se v premiérském křesle. Hlavním cílem je zbavit se trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Podle Babiše a celého ANO jde o účelovou kauzu, kterou si objednala politická konkurence z ČSSD a provedl ji policejní zlojed Pavel Nevtípil. Stačí detektiva vyměnit a důkazy se začnou jevit nicotnými až žádnými. Kdyby to nevyšlo, je tu v záloze spřátelená parta ze sněmovny v podobě poslanců KSČM a SPD, kteří si rozmyslí druhé Babišovo vydání k trestnímu stíhání. Odměnu dostanou předem v podobě křesel místopředsedů sněmovny a nejdůležitějších výborů (rozpočtový, bezpečnostní, hospodářský). Jenže Babiš není kaskadér. Kromě touhy zaskvět se v čítankách si nepochybně hodlá ochránit svůj majetek. Ten má ovšem výlučně v zemích EU, pročež chce být uznávaným a proevropským premiérem. S ministry z Okamurovy SPD nebo s tichou podporou komunistů by se jím nestal.

Jiří Kajínek během natáčení v Plzni na Borech
Duel Deníku: Je v pořádku, že se bude vysílat seriál Já, Kajínek?

LIDOVECKÝ JAZÝČEK

Jakmile se zbaví čapí hrozby, bude hledat spojence mezi tradičními stranami. Nejraději by měl ODS, ale tu pod Fialovým vedením nedostane. S tím se asi smířil, neboť vyšel vstříc žádosti současného vedení ODS, aby dal školský výbor Václavu Klausovi mladšímu. „Jinak s ním nevydržíme,“ měl znít slovní doprovod té prosby. Naopak zdecimovaná ČSSD jen čeká na únorový sjezd, aby se Babišovi nabídla. Pak nastane velký okamžik pro lidovce, onen věčný jazýček na vahách české politiky. Být u toho je prostě lepší než stát mimo, byť na piedestalu ze zásad a morálky. Tvrdí-li dnes Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek či Radek Vondráček, že do léta budeme mít vládu s důvěrou, lze si na to vsadit. Mimo jiné i proto, že díky pádící ekonomice Babiš předloží atraktivní a ambiciózní vládní programové prohlášení. Tomu se bude odolávat stěží, a to i věcně.

Martin Kratochvíl.
Týdenní zkrat: Někdy se daří, někdy ne

Nejzajímavější bude sledovat, jak se Andrej Babiš popasuje s Hradem. Teď to sice vypadá na dokonalou symbiózu s Milošem Zemanem, ale soudím, že on sám by při inauguraci ve Vladislavském sále daleko raději viděl Jiřího Drahoše. Zatímco Zemanovi a jeho rádcům bude muset vysvětlovat, že mu mnohem víc než Moskva a Peking voní Brusel či Berlín, s Drahošem by v tomto směru (a zřejmě ani v jiných) problém neměl.