Kombinace komunistického vedení s nebývalým hospodářským růstem a především cíleným důrazem na vývoj nových technologií budí obavy. K ostražitosti ponouká i viditelná náklonnost Miloše Zemana k jeho čínskému protějšku, u něhož se chtěl učit, jak „stabilizovat společnost“. 

Nejlepší odpovědí na všechny otázky jsou fakta, vědění, znalosti a také osobní zkušenost. První ročník letní školy UK pro čínské studenty je tudíž výborný nápad, jenž otevírá reálné dveře poznání. Mileniálové, kteří tvoří třetinu čínské společnosti, mohou totiž během jediného desetiletí doslova ovlivnit vývoj nejen ve své zemi. Čím víc o této „i-can“ generaci budeme vědět, tím lépe. 

Čínští studenti objevili Česko
FOTOGALERIE: Čínští studenti objevili Česko

Může k tomu přispět i zářijová konference Univerzity Karlovy a jejího Česko-čínského centra 40 let reforem: od otevření světu k novým hedvábným stezkám. Mimo jiné také proto, že se jí zúčastní nový čínský velvyslanec a také budoucí tvář CEFC Group Europe, kterou převzala státní společnost CITIC. Tou je bývalý diplomat a eurokomisař Štefan Füle, který od října zasedne v její tříčlenné dozorčí radě. 

Podle informací Deníku je to právě on, kdo časem v roli místopředsedy představenstva CEFC nahradí Jaroslava Tvrdíka. 

Videosouhrn 18.–19. srpna 2018
Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu