Pravda, svého času měli Bursíkovi Zelení se šesti poslanci čtyři ministry, ale to byla jiná situace. Mirek Topolánek v roce 2006 neuspěl s menšinovou jednobarevnou vládou ODS, takže usilovně hledal spojence, a to za těžkých kompromisů. Ústupkem byla právě čtyři ministerská křesla pro Zelené. Momentálně je všechno jinak. Andrej Babiš drtivě volby vyhrál, jeho ANO má 78 mandátů. Komunisté jich mají 15, přičemž jejich výsledek je nejhorší od roku 1921 a Vojtěch Filip v prvotní panice hovořil o rezignaci. Pak se ale porozhlédl, zamyslel a rozjel plán na definitivní rehabilitaci komunistické strany, a to za vydatné pomoci druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše.

IDEJE NA DRUHÉ KOLEJI

Oba muži jsou pragmatici, kteří na ideje hledí jen do té míry, do jaké jim přinášejí užitek. V tom jsou spřízněni volbou s Milošem Zemanem. Andrej Babiš chce co nejrychleji svoji vládu, aby opanoval ministerstvo vnitra, financí a spravedlnosti. Chce ukončit kauzu Čapího hnízda, nejlépe z moci úřední zastavením trestního stíhání, nejhůře jeho oddálením pomocí imunity. K tomu potřeboval rychlé ustavení sněmovních orgánů včetně mandátového a imunitního výboru.

Vojtěch Pikal a Jan Hamáček.
Sněmovna nezvolila Fialu místopředsedou. Je to diktát, zaútočil Farský na ANO

S nápadem, aby se jeho šéfem stal ultralevicový komunista Stanislav Grospič, přišel člen SPD a podpořila ho bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). I stalo se. Poté byl hlasy poslanců ANO, KSČM, Okamurovy SPD a Pirátů zvolen šéfem sněmovny Radek Vondráček. Ve čtvrtek komunisté dostali od ANO předběžné razítko na předsednictví rozpočtového, tedy nejdůležitějšího, sněmovního výboru. A včera byl Vojtěch Filip hladce zvolen místopředsedou sněmovny. Připomínám, že Andrej Babiš stále tvrdí, že s komunisty nechce vládnout a o ničem s nimi nejedná.

Pokud by to byla pravda, zasloužil by Vojtěch Filip metál za reálpolitiku, při níž jde i s malým kašpárkem hrát velké divadlo. Zatím komunisté posbírali křesla s tučnými prebendami, ale určitě se nezastavili. Čekají je funkce náměstků, diplomatické posty, dozorčí rady a také pár bodíků v programovém prohlášení Babišovy vlády, kterou se chystají tolerovat.

Martin Kratochvíl.
Týdenní zkrat: Někdy se daří, někdy ne

Kdyby byl člověk cynický, řekl by, že pro provoz státu to není žádná katastrofa, protože členové KSČM jsou prověřené kádry a svým agendám rozumějí. To se nedá říct o poslancích SPD, kde kromě večírkových hostesek, xenofobních učitelek mateřských škol a kšeftařích s chudobou figurují i prosťáčci boží a přesvědčení šiřitelé konspiračních teorií. Jeden z nich, Radek Koten, se má stát předsedou bezpečnostního výboru sněmovny (sic!).

SPACÁKY V POHOTOVOSTI

Lidovec Jan Bartošek v ČT uvedl: „Pro mě je malým překvapením, že se dokážou spojit zástupci učení Marxe, Engelse a Che Guevary s nadnárodním kapitálem a multimiliardářem. Už i německý tisk si toho všímá, že v České republice vzniká spojenectví mezi miliardářem, neonacisty a komunistou.“ Překvapení není namístě, je to zkrátka politické handlířství, v němž nejdůležitější otázka zní, co za to?

Kateřina Perknerová.
Komentář Kateřiny Perknerové: Hrad v obležení. Rozhodne zdraví, či miliardy?

Při bilancování čtyřletého působení iniciativy Rekonstrukce státu rektor Metropolitní univerzity Praha Michal Klíma řekl, že při spojenectví „podnikatelské, protestní a extremistické strany hrozí dekonstrukce zastupitelské demokracie“.

Politoložka Vladimíra Dvořáková ale podotkla, že daná konstelace má i pozitivní stránku. „Mohou se mobilizovat kontrolní mechanismy, kdy je třeba ofenzivně zaútočit pokaždé, objeví-li se náznaky demontáže demokratických principů, ať už jde o veřejnoprávní média, nezávislost státního zastupitelství, omezování přístupu k informacím, cílené rozdělování trafik.“ Jak padlo u kulatého stolu v galerii DOX, někdo už si připravuje spacáky, kdyby došlo zase na nějakou okupační stávku.

Jiří Kajínek během natáčení v Plzni na Borech
Duel Deníku: Je v pořádku, že se bude vysílat seriál Já, Kajínek?

Kresba Milana KounovskéhoZdroj: Deník