Jenže pak narazila kosa na kámen, podmínky mocenského paktu přijel do Průhonic vyjednat kancléř Vratislav Mynář, který si přivedl Martina Nejedlého. Na podobný nátlak není Babiš zvyklý. Duo, které nemůže vystát, nevydýchal a po skončení prvního kola prezidentského klání se nechal slyšet, že by se obou pánů měl Miloš Zeman zbavit. Tohle vypuštění páry může mít pro šéfa hnutí ANO osudové následky.

Andrej Babiš
Babiš nechá prověřit financování výzkumu a velkých center

HRADNÍ SÓLO

Momentálně totiž záleží jen na prezidentovi, koho skutečně jmenuje premiérem. Pokud to nakonec bude Babiš, bude muset skousnout prezidentský diktát ohledně programu i ministrů. Zemanovou pákou se stal Tomio Okamura, s nímž si okázale potykal. Jeho 22 poslanců může Babiš od soboty vnímat jako prezidentův tým. Cosi podobného lze očekávat v případě zvolení Jiřího Zimoly, Jana Hamáčka či Milana Chovance předsedou ČSSD, byť by to u každého z nich mělo jinou podobu.

Kresba Milana Kounovského Zdroj: Deník

Chovanec do Babišovy vlády nechce, ale o toleranci by vyjednávat mohl. Nejraději by ovšem viděl obnovenou koalici s ANO a lidovci, jíž by šéfoval třeba Richard Brabec. Zimola by do kabinetu zamířil nejochot-něji, Hamáček by vyžadoval celostranické posvěcení. Bez silných zásahů z Hradu by se to ale neobešlo v žádném případě. Přitom nikde není psáno, že všichni členové poslaneckého klubu ČSSD by hlasovali podle toho, co se rozhodne na lince Lidový dům – Pražský hrad. 

KOMUNISTICKÉ JIŠTĚNÍ

Jedinou Babišovou jistotou jsou dnes komunisté. S jejich šéfem Vojtěchem Filipem se sešel hned po volbách jako s prvním, s ním nyní ladí noty jak v otázce minimálních mezd, penzí, tak ve zdanění církevních restitucí či memorandu o lithiu. Komunisté si zachovávají od prezidenta Zemana odstup, byť ho ve volbách podporovali. A Babišovi mohou nabídnout monolit patnácti poslaneckých hlasů. Za to se jim dostane bohatých programových ústupků i personálních nabídek. 

Jenže s komunisty si Babiš nevystačí. A po jeho bruselské ofenzivě je téměř vyloučené, že by hledal oporu u Okamurovy SPD. Pro vlivný server Politico uvedl, že EU je skvělý projekt a on je silně proevropský politik, který brání nástupu extremistů přejících si czexit. Pro německý Die Welt pro jistotu dodal, že s prezidentem Zemanem nemá společného „téměř vůbec nic“. To se na Hradě neodpouští. Přesto to Andrej Babiš řekl. 

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě soudce.
Znovuzvolený Zeman se objevil na veřejnosti. Na Hradě jmenoval 25 soudců

Chce totiž nadále vcházet do pařížských, berlínských a bruselských paláců hlavním vchodem, objímat se s Macronem a Junckerem, být na titulních stranách Le Mondu, Figara či Spiegelu.  A to s Tomiem Okamurou a Milošem Zemanem v zádech nepůjde. 

Proto Andrej Babiš potřebuje sociální demokraty. Pokud jejich sjezd v Hradci Králové nedopadne podle jeho představ, může se začít děsit, co vymyslí hradní skvadra. Třeba se v dohledné době místo úsměvů dočká mávání holí. 

Andrej Babiš.
Babiš: Protidrogová agenda pod ministerstvem zdravotnictví nebude