Ve čtvrtek pak obě vlády s mechanismem souhlasily, když dosáhly jediného. A to, že pokud budou nějakému státu zablokovány peníze z fondů EU, bude možné se obrátit na Evropský soud. Což ale bylo možné i v původním vetovaném návrhu, jen teď se bude muset na odebrání prostředků počkat až na rozhodnutí Evropského soudu. To bude mít pouze ten výsledek, že to nebude probíhat tak rychle. Ale pokud daná členská země opravdu poruší pravidla právního státu, stejně trestu neujde, jen se to posune dejme tomu o rok.

„Kompromis“ je výhodný pro Evropskou komisi, která bude odebírání prostředků navrhovat. Protože z ní snímá veškerá podezření, že by jednala účelově a zaujatě. Bude to rozhodnutí Evropského soudu, které o vině a trestu prostě rozhodne.

Vakcína přináší záchranu, ale nejsme na ni připraveni

Nová zbraň, kterou EU dostala, sice neochrání demokracii ve všech členských státech, demokracii, která je Maďarskem a Polskem v mnoha směrech dnešními vládami soustavně podkopávána. Ale ochrání právní stát, základní podmínku demokracie. A zabrání tomu, aby kleptokratické, zkorumpované režimy beztrestně rozkrádaly naše společné unijní peníze.

Atomovkou, kterou na zbytek EU vytáhly vlády v Maďarsku a Polsku, ničeho podstatného nedosáhly. Poláci a Maďaři ale vyhráli. Protože na jejich vlády, odmítající se chovat podle pravidel demokracie, tu bude nový „unijní“ klacek. Ani on ale z Maďarů a Poláků nesnímá odpovědnost za to, že mají a budou mít jen takové vládce, které si sami zvolili a zvolí.