Jenže český národ je na svoje data háklivý. Co kdyby nejen manželka, ale i stát sledoval, jak dlouho člověk v hospodě řeší nesmrtelnost chrousta a kolik u toho vypije piv? A tak sám profesor Prymula svoje slova korigoval a Andrej Babiš je dokonce kategoricky dementoval. Ale proč? Vždyť tu je aplikace e-rouška a vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla by to jistě uměl vyřešit tak, aby osobní údaje byly chráněny. Stačí mluvit jedním hlasem a nenaskakovat na populistickou vlnu.

Premiérovi se ovšem zas až tolik nedivím, že ztrácel nervy. Těch chytrých jako rádio jsou všude kolem mraky, ale nikdo z nich v covidové vládě nesedí a nenese odpovědnost.

Volby s rouškou

Upřímně míněnou kritiku zas nesmí brát vládní činitelé jako útok, ale snahu pomoci. Tou ovšem nejsou tvrzení pana Okamury, že díru v rozpočtu kabinet zlovolně zvětšuje budováním záchytných středisek pro migranty. Azylanti prostě nejsou totéž jako ilegální uprchlíci.

Vyděsila mě i bramborová etuda lídra lidovců Mariana Jurečky, již doprovodil tvrzením, že vláda chce na úrodné půdě na Hané vybudovat průmyslovou zónu. Není to úplně pravda. Je schválena změna územního plánu s omezením pro vědecké účely. Žádaly o ni kraj, univerzita a nemocnice, před deseti lety s tím souhlasila i obec Hněvotín. O konkrétní žádosti na výstavbu výzkumného centra bude rozhodovat kraj. A to je nejdůležitější sdělení.

Ještě dnes můžete jít do své volební místnosti a odevzdat hlas těm, kterým věříte. Třeba v tom, že nebudou stavět na pozemcích, kde mohou být lány obilí nebo řádky brambor.