Každé desáté podání, které ERÚ řeší, souvisí s nekalým chováním zprostředkovatelů prodeje energií. Připočte-li se k tomu podomní prodej, je to každé osmé.

Česká obchodní inspekce (ČOI) říká, že prodeje elektřiny a plynu se týká každý třetí dotaz. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) proto připravilo návrh nové legislativy, která konečně zatne energošmejdům tipec. Ale co dělat než začne – doufejme – v lednu 2020 platit?

Terčem podomních prodejců jsou především senioři.
Nový zákon připraví energošmejdy o snadný život. Budou se muset registrovat

Důležité je řídit se rozumem a nekoukat jen na samotnou cenu elektřiny či plynu. Ani když se energošmejdům upíšete, není nic ztraceno. Pracovníci ČOI a ERÚ ročně pomohou stovkám lidí, jimž se nedaří domluvit se s jejich dodavatelem energie. Chtěl bych jim za to poděkovat, protože poskytují neocenitelnou první pomoc na telefonu, aniž by za to byli pochváleni.

V ohrožení je přitom každý dvacátý z několika milionů zákazníků na českém trhu s energií. Podle statistik ERÚ totiž více než sto tisíc domácností ani nezná jméno svého dodavatele energie.

Elektrické vedení - Ilustrační foto
Jak Češi vybírají dodavatele energií? Podle ceny a pověsti, ukázal průzkum

Pro mě osobně je motivující to změnit a jsem zvědavý, kdo další bude mít zájem zapojit se do osvětových a vzdělávacích aktivit, jež společně s MPO, ČOI a ERÚ připravujeme.

Autor je prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.