Jenom ten, kdo si to zkusil, může mluvit. V covidové době opozice častokrát tvrdila, že Babišova vláda je naprosto neschopná, rozhoduje chaoticky, její pomoc přichází pozdě a nedělá to, co by chytřejší politici, tedy ti její, určitě udělali.

Nechci nikoho omlouvat, ale pravda je, že tehdejší kabinet se potýkal s bezprecedentní novodobou pandemií. Jistě dělal chyby, bohužel i fatální, ale nikdo nemůže tvrdit, že jeho kritici by to zvládli mnohem lépe.

Martin Komárek
Sněmovní bitva o houby

Potvrzuje se to nyní, kdy je u kormidla Fialův tým, který pro změnu čelí uprchlické vlně.

První nápor běženců se zvládl dobře (podobně jako počáteční proticovidová opatření), ale skutečný křest ohněm přijde později. Fakt, že padesát tisíc Ukrajinců si již našlo práci, je povzbudivý, ale o všem rozhodne až podzim, kdy si budou hledat trvalejší bydlení a jejich děti nastoupí do škol.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) představil plán, podle něhož bude každý starosta, primátor a hejtman vědět, kolik uprchlíků je na jeho území. Logicky se tento údaj bude vázat na vyplácení dávek Ukrajincům i jejich ubytovatelům. Potíž je v tom, že neexistuje mechanismus, jak poslat utečence tam, kde je dost volných míst ve školkách a ubytovacích kapacit.

Nic jako kvóty se použít nedá, protože nikomu nelze přikázat, kde má hlavu složit. V krystalické podobě to vidíme na problému ukrajinských Romů, kteří nocují na pražském Hlavním nádraží a je obtížné je odsud dostat.

Martin Komárek
Zeměkoule stojí na hraně

Pardubický hejtman Martin Netolický v té souvislosti mluví o sociální turistice, ve vzduchu visí i otázka organizované trestné činnosti.

Je to věc, do níž se musí vehementně zapojit stát, konkrétně Správa uprchlických zařízení ministerstva vnitra, která provozuje všechna azylová zařízení v ČR. Romy s maďarským občanstvím je nutné vrátit do Maďarska a o ty ostatní by se mělo postarat právě vnitro. Aby matky s malými dětmi nespaly na zemi a lidé prchající před válkou nedostali nespravedlivý cejch těch, kdo chtějí zneužít sociální dávky.