Lékařských pohotovostí je málo. Lidé z vesnic se tam musí trmácet desítky kilometrů. I ve velkých městech vám nezbývá než se připravit na několikahodinové bolestné čekání, pokud nejde o život.

Před lety se hodně mluvilo to tom, že pacienti pohotovost zneužívají. Nechtělo se jim prý chodit za praktikem. Tož si dojeli s běžnou nemocí tam, kam se má chodit jen s vážnými potížemi. I proto byl zaveden poplatek.

Martin Komárek
Prague Pride startuje

Nyní se vede debata o zneužívání sanitek. Lidé si je prý volají z malicherných důvodů. Kdo ale posoudí, jaké obavy má nemocný, jemuž je zle? Zdravotnictví vyspělého státu by mělo tedy nabídnout dostupnou pohotovostní službu na vysoké úrovni.

I tady se chronická nemoc našeho zdravotnického systému ve srovnání například s Německem či Rakouskem projevuje. Lékaři jsou dobří, přístroje a vybavení se lepší. Organizace je však pořád zastaralá a byrokracie ochromující. Nabízí se využít na pohotovostech praktické lékaře. Ti to však většinou chápou jako zátěž, za kterou nedostanou dobře zaplaceno. Pokud bude mít stát dobrou vůli, dá se to vyřešit rychle a ve prospěch pacientů.