Čína porušením už uzavřené smlouvy o odebrání klavírů zatím symbolicky trestá cestu předsedy českého Senátu Miloše Vystrčila na demokratický Tchaj-wan. Plynovod může padnout za oběť pokusu zavraždit ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného a nechuti ruských úřadů útok přiznat a vyšetřit ho.

Klukovská provokace, klukovská pomsta

V případě Nord Streamu 2 jde skutečně o obrovské peníze, tak velké, že byl Kreml přesvědčen o tom, že je za nějakého Navalného nebude nikdo chtít obětovat. Ostatně projekt plynovodu po dnu Baltického moře přežil i ruskou okupaci Krymu a válku Kremlu proti Ukrajině na Donbasu.

Takže Vladimir Putin je nepochybně zaskočen, že se kvůli nějakému Navalnému teď poprvé Němci vážně mluví o tom, že už skoro hotový projekt, v kterém mají spoustu peněz západní koncerny, může skončit v koši. Jenže někdy prostě může pohár přetéci jen jedinou další kapkou, jedním dalším zločinem, kterým pokus o vraždu Navalného nepochybně je.

Vystrčil nezměnil českou politiku vůči Tchaj-wanu

Miloš Vystrčil řekl k Číně, že kdo s tamními totalitními vládci obchoduje, musí počítat s rizikem. To samé platí o kšeftech s Putinovým Ruskem, jež je v mnohém podobně odpudivou diktaturou, jako je ta v Číně. Vystrčilova cesta na Tchaj-wan i Nord Stream 2 jsou zkoušky síly naší evropské demokracie. Obstojíme?