Pokud se koronavirus znovu rozjede, stane se život těžko snesitelným. Imunolog Václav Hořejší předpokládá, že „čísla“ stoupnou. Nikoli však dramaticky. Předpovídá, že do konce roku zemřou ještě tři tisíce lidí. A nedá se s tím nic dělat.

Nedá.

Některé stránky velkého pootevření jsou směšné: V halách se má cvičit v rouškách. „To bude ale udušených,“ chtělo by se říci v nadsázce. Jiné stránky jsou sporné: Opravdu už bylo nutno otevřít restaurace? Kdo ohlídá, že rozveselení hosté dodržují rozestupy?

Otevřeme Prahu a zavřeme Vysočinu?

Letní uvolnění byla obrovská chyba. Ještě větší chybou bylo to, že zdravotnický tým vlády v září dělal, jako by se nic nedělo. Přitom bylo jasné, že epidemie nabere tragické rozměry, pokud nebude šlápnuto na brzdu.

Opakuje se ta chyba i teď? Znovu podléhá vláda náladám lidí? V létě chtěli na dovolenou, teď touží po bujarých oslavách Vánoc.

Lze s nelehkým srdcem říci, že tomu tak není. Díky neuvěřitelnému výkonu zdravotnictví země, na podzim nejpostiženější na světě, nezkolabovala. Podnikatelé, živnostníci a zaměstnanci nutně potřebují zdroj obživy. Jejich zákazníci závan svobodného života. Nynější otevření je riskantní, ale krom detailů logické. Kdyby ale přišlo peklo, musí se ihned vrátit omezení, ať to stojí, co to stojí.