Zdá se, že k nim brzy přibude další. Jde o povinné hlášení volných pracovních míst úřadům práce ze strany českých a moravských zaměstnavatelů. Dodejme, že tato povinnost bylav ČR naposledy před deseti lety. V roce 2011 byla tehdejšími pravicovými vládami zrušena jako zbytečně byrokratická a neefektivní. Byla to zátěž nejen pro malé a střední podnikatele, ale i pro veřejnou správu.

Petr Kolman: Nedemonstrujme před obýváky ministrů

Nyní ji zákonodárce opětovně zavádí, přesněji, tento týden byla schválena v poslanecké sněmovně a vypadá to, že brzy projde Senátem. A i kdyby ji (pravicovější) Senát zamítl, dolní komora ho následně přehlasuje.

Autor je právník a vysokoškolský pedagog

Zaměstnavatelé budou muset povinně hlásit všechna volná pracovní místa nejpozději do deseti kalendářních (nikoliv pracovních) dnů.

Kladem zavedení povinnosti určitě je, že se úřady práce, respektive nezaměstnaní snáze dozví o volných pracovních místech. To zní sice hezky, nicméně v praxi za časů, kdy tato povinnost existovala, to moc nefungovalo.

Zaměstnavatelé, tedy pokud své povinnosti vůbec dostáli, museli nahlašovat i místa, o kterých věděli, že je obsadí svým člověkem (a to nejen v rodinných firmách). Takže nezaměstnaní se hlásili de facto zbytečně na pracovní místa, která již byla fakticky obsazena, a měli s tím zbytečné náklady. Stranou ponechme, že například asijské restaurace, obchody a bistra nebo menší rodinné firmy vůbec žádná místa na úřady práce nehlásily.

Petr Kolman: Ne, šéfe, předbíhání je blbý recept

Dalším negativem bylo, že i když místo reálně existovalo a zaměstnavatel ho řádně ohlásil, z „pracáku“ k němu mířila řada lidí, kteří si přišli jen pro razítko a o místo ve skutečnostinestáli. Zaměstnavatelé si i právem stěžovali, že jim ÚP posílal často i lidi bez potřebné kvalifikace či zkušeností.

A jaký je váš názor? Pište prosím na adresu nazory@vlmedia.cz. Vaše příspěvky rádi zveřejníme.

Povinné hlášení volných míst vedlo ke zbytečné administrativní a časové zátěži zaměstnavatelů (ale přineslo i zbytečné náklady pro uchazeče), takže bylo před deseti lety správně zrušeno. Nyní se však nečekaně – dokonce ve formě přílepku – vrací do hry. Stát se tváří, že dělá něco užitečného pro nezaměstnané, ale v praxi to moc nikomu nepomůže. Nadto pandemií zkoušeným malým a středním zaměstnavatelům přibude další nadbytečná povinnost.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.