Ve sněmovně je znovu návrh zákona, který by dovoloval vodákům půl promile alkoholu. Až dosud musejí být střízliví jako chirurg při operaci srdce nebo pilot grippenu. Tedy podle litery. Ve skutečnosti to dodržováno není. Pokud poslanci dvě piva veslařům či pádlařům povolí, udělají správně. Takzvaná nulová tolerance k malému množství lihu je zdejším svérázem.

Kateřina Perknerová
Jednotka rozkladu? Jeden Redl

Ve většině zemí Unie mohou lidé, kteří si dali k obědu trochu vína či piva, dokonce řídit auto. Samozřejmě, studie, které dokazují, že alkohol snižuje pozornost, nelžou. Jenže zákonodárci civilizovaných zemí došli k názoru, že řídit auto není totéž jako tryskáč. A že dospělý člověk o sobě může rozhodovat sám.

Naše společnost není na něco takového připravena. V případě pramiček, raftů, kajaků, kanoí a maňásků by však mohla ustoupit. Riziko je nepatrné. Na rozdíl od nebezpečí, které mohou přivodit sobě i druhým ti, kdo se nalodí opilí, jak zákon káže. Jenže trestat kvůli nim normální vodáky je nesmyslné.

Martin Komárek.
Mám malý STAN a prsty tak dlouhé

Podobně bychom mohli nařídit, že v tramvaji musí všichni jezdit se spoutanýma rukama. Proč? Přece víme o kapesních zlodějích…

Takže, loďaři, jedno na zdraví, a poslanci, zdravý rozum do hrsti.