Hnutí ANO pojede jako vždy ve velkém stylu – vyráží speciálním karavanem a později se chystá oslnit historickým vlakem.

TOP 09 na to půjde zase přes žaludek. Na severu nasadí tříkolovou elektrickou rikšu upravenou na rozvoz nanuků, ve středních Čechách dokonce pojízdnou kavárnu. To kdyby snad ta pověstná a stabilní pražská tentokrát nestačila. A aby potvrdila, že volit „topku“ je vždycky tak trochu retro, její kandidáti nasednou rovněž do stařičkého Brouka.

Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek
Babiš volby vyhraje, ale většinu nezíská, shodují se politologové

Vítr do plachet důkladně nabrali Piráti. Nejenže se tentokrát jako jediní nechali inspirovat nápadem dnešního prezidenta Miloše Zemana a využili předvolební autobus – byť v lehce kontroverzní „vězeňské“ variantě. Na své pirátské plavby po zdejších tocích vypluli rovněž na lodi na solární pohon.

ODS zůstává věrna pověsti strany zodpovědných šetřílků. Na jejích mítincích si voliči a sympatizanti proto budou muset vystačit s pouhou iluzí pohybu na rotopedu. Třeba se jim to brzy bude hodit, potvrdí-li se četné předvolební věštby. Nahoru se hrbit a dolů šlapat, to bývá v těžkých dobách osvědčená strategie.

VYMEZENÍ SE PROTI REŽIMU. Sjednocujícím tématem prvních svobodných voleb v roce 1990 bylo vymezení se proti dříve vládnoucímu režimu. Komunistickou stranu v kampaních jejich konkurentů symbolizovala stranická rudá barva.
Historie politických kampaní: nahá osmnáctka ve vodě či komiksy pro voliče