Asi je teď před Vánocemi nejvhodnější doba. Odstraňme z kostelů a galerií rasistické obrazy, na kterých klečí mudrc tmavé pleti před židovským dítětem. A okamžitě přestaňme vysílat přenosy z Kataru, neboť islámské právo schvaluje mnohoženství, což je sexismus v té nejohavnější podobě.

Připadá vám to bláznivé? Mně též. Ale ta doba už přichází.

Luboš Palata
České podniky nesmí platit za plyn víc než německé

Jen pohleďme. Britské muzeum zavřelo expozici Medicine Man, která pojednává o historii lékařství. Prý je rasistická a sexistická. Na pováženou je prý i to, že ji shromáždil bohatý bílý muž. Muzeum výstavu vylepší tak, aby byla politicky korektní.

Ano, je pravda, že většina lidských dějin byla surová a krutá. Je pravda, že bílá rasa se neprávem na základě falešných vědeckých teorií vyvyšovala nad jiné. Je pravda, že muži vládli a ženy měly podřízené postavení. Jenže má se za to Evropa omlouvat tři tisíce let, jak nedávno meldoval šéf FIFA Infantino?

Domnívám se, že sotva. Arabové byli rasisty a kolonizátory též. Nad jiné se vyvyšovali i čínští Chanové. Původní obyvatelé obou Amerik i Afriky proti sobě válčili tak krutě, že „strčili do kapsy“ i brutální evropské rytíře a obchodníky. Ženy byly druhořadé téměř ve všech kulturách. A tak dál.

Martin Komárek
Konec EET? Stanjurova msta

Proč se tedy stydí jen Evropa a Amerika? Proč chceme přepisovat realitu i jazyk, jakým o ní vyprávíme? Jistě, je to činěno v bohulibém úmyslu. Nebo aspoň s úmyslem, jenž někdo za bohulibý pokládá. Ve skutečnosti to má blízko k přepisování historie, jako to dělali komunisté, nacisté a dnes Rusko. Je to verze mnohem jemnější, příbuznost je však prokazatelná. Místo kritického rozumu nastupuje ideologie. Místo výměny názorů orwellovská dvojí řeč nebo havlovské ptydepe.

Úcta k menšinám, úcta k hodnotě každé bytosti jsou jedním z největších evropských vynálezů. Jako dříve deklarace lidských práv. Západní civilizace ztrácí svou převahu v technologiích a průmyslu. Na svou toleranci a pomoc znevýhodněným může být hrdá. A ne se utápět v sentimentálních, promiňte, kydech.