Teď je situace jiná. Epidemie je sice zažehnána, avšak všichni vyhlížejí hubená léta. Jde o to, jak moc budou hladová a co může vláda udělat pro to, aby se lidem pouštělo žilou co nejméně. Premiér předhodil poslancům bez dalšího návrh na půlbilionovou sekyru. Pochopitelně narazil. Je to tak obří částka, že žádný soudný zákonodárce by ji nepodepsal, aniž by se zeptal, na co ty peníze půjdou.

Kdo chce dát prachy, záminku si najde

Andrej Babiš si chybu uvědomil, seznam investičních aktivit doplnil a teď už se hraje jen o to, kdo svůj hlas lépe prodá. Komunisté z čistě taktických důvodů stanovili hranici přijatelnosti na 450 miliard, ale jejich předsedovi Filipovi se teď bude z kategorického „ani o chlup víc“ těžko ustupovat.

Lidovci a Piráti chytře přišli s konkrétními požadavky, takže z pozice klíčového hráče odsunuli KSČM a navíc před voliči nevypadají jako kazisvěti, ale konstruktivní vyjednávači. Zbylé opoziční partaje to prokaučovaly. Babiš jim vypálil cejch záškodníků a navíc je drží pod krkem hrozbou předčasných voleb. Tuhle partii vyhrál.

Korektnost s náhubkem