Když U každého dvanáctého maroda zazvonili kontroloři. Odhalili 3778 nepoctivců, a teď si představte, kdyby zazvonili u každého, kam by ta čísla vyskočila a kam vyskočí, až budou opět propláceny i první tři dny nemoci? Málokdo si uvědomuje obyčejnou pravdu, kterou jako hrách o zeď hodil Místopředseda Nejvyššího soudu Fiala: Svoboda není chytat zloděje, ale nekrást.

Naštěstí máme fůry peněz a můžeme se věnovat kravinám a na nějaké pravdy hodit hrách. Takže nám nevadí otevřít peněženku a do české kotliny vykřiknout: Zaplatíme péči o týraná zvířata, nabízí to obcím stát. Za psy a kočky ale ne, těch v Česku je přece málo, jako lidí na nemocenské. Další nápad ze stejného ranku je, když Piráti chtějí zrušit pokuty za alkohol na lodi. Vláda návrh nejspíš nepřijme, ale proč s tím vůbec ztrácíme čas?

Výše uvedenému se říká český přístup. Řešíme nedůležité věci, a pokud se vrhneme na řešení věcí důležitých, zůstává při jejich nedořešení pachuť na patře úst. Takže ano, Nejrychlejší spojení z centra na letiště bude vlakem. Pokud se ale postaví trať, a to je přesně ta typicky česká podmínka, která tento vousatý plán opět posílá do patřičných míst.

A že by snad bylo někdy líp, o tom si nechme radši zdát. Bude to Čím dál horší. Maturitu z češtiny i matematiky letos zvládlo méně studentů. Počet exekucí roste, RPSN je pro většinu Čechů nadávka a trojčlenka je taková zvláštní křížovka. Nemusíme mít nutně všichni maturitu, ale to, že si nemalé procento voličů v této zemi není schopno vypočítat procenta a k tomu pochopit napsaný návod, už není na pováženou. To je megaprůser. 

Nově by mělo platit: Nebát se, nechlastat, učit se, nekrást a pracovat. Makat netřeba. Změňme se, třeba kvůli stému výročí naší republiky.

Co je to Zkrat?
Zkratkovité a nekorektní asociace po přečtení titulků, které se minulý týden objevily na Denik.cz a Dotyk.cz. Vytučněný text jsou prolinkované titulky na články. Zbytek jsou asociace.