Některé symbolické kroky řeknou víc než deset televizních debat. To, že si český premiér Andrej Babiš pozval jako vrchol své předvolební kampaně maďarského autoritativního předsedu vlády Viktora Orbána, přesně takovým krokem bylo. A to navíc do Ústí nad Labem, u hranic s Německem.Ukazuje to, že Babiš, který se dokázal tvářit jako přítel západních politiků typu Angely Merkelové nebo francouzského prezidenta Macrona, hrál dvojí hru. Teď požádal o veřejnou podporu svého volebního boje mnohem méně demokratického politika.

A hned i dodejme, premiéra patrně nejen nejméně svobodné země střední Evropy, ale také nejchudšího státu regionu. Země, která měla nejvíce mrtvých na covid na počet obyvatel v EU. Překonala tak i Česko. Podobně jakov českém případě se na tak obrovském počtu obětí covidu i v Maďarsku významně podílel populismus. U nás Babišův, v Maďarsku Orbánův.

Na východě vám bude hůř

Babiš si s Orbánem rozumí proto, že oba jsou „východní politici“ zpochybňující roli parlamentu, médií, soudů, demokracie, ohýbající občas právo podle toho, jak se jim to hodí. Výsledkem je „orbanizace“ Maďarska a „babišizace“ Česka. A ani jeden z modelů není dlouhodobě slučitelný s vyspělou, demokratickou západní Evropou.

Luboš Palata
Europarlament je pro Čechy plus. Ruší ho jen hlupák

Možná se zeptáte, proč by vás nějaké směřování Česka na Západ, nebo v případě Babišova vítězstvía pokračování jeho vlády směrem na Východ, mělo zajímat. Protože všechny ty „východní“ autoritářské pokusy, Orbánův, Kaczynského, Babišův, mají společné jedno. Vzdalují nás od západní Evropy, od států jako Švédsko, Dánsko, Německo nebo Rakousko. Od zemí, kde se prostě lidem, jako jste vy, žije po všech stránkách daleko lépe než vám, finančně i obecně. Protože soudy jsou tam nezávislé, korupce potíraná, střet zájmů je nepřijatelný a média, i ta veřejnoprávní, zůstala svobodná. Vládne tam tolerance a úcta k jedinci, odlišnosti nejsou ostrakizovány a jiný názor není potlačován.

Jasně, i na západě Evropy najdeme spoustu nedokonalostí a problémů, ale výsledek je stále 8:2 ve prospěch Západu. A lidé jasně hlasují nohama, neboť se téměř nikdo nestěhuje ze Západu na Východ, ale skoro vždy opačným směrem.

My, Češi, jsme Západ. Nedopusťme, aby naši zemi někdo zase znovu unesl na Východ. K Orbánovi.