Rusko a Spojené státy mají devadesát procent všech jaderných zbraní na planetě. Podobně jako v 80. letech minulého století i nyní může dojít k tomu, že omylem rozpoutaný konflikt těchto dvou zemí zničí život na celé planetě.

Martin Komárek.
Dukovany bez Ruska a Číny

Už to je důvod, proč je třeba, aby konfrontace mezi těmito dvěma státy, které jsou v této oblasti stále supervelmocemi, byla co nejméně pravděpodobnou. A aby si Moskva a Washington alespoň trochu důvěřovaly.

Jak ukázal summit prezidenta USA Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina, je to po ruské okupaci Krymu, válce na východě Ukrajiny a akcích, jako byl ruský teroristický útok ve Vrběticích složité. Přesto, kvůli ochraně světa před jadernou válkou, je třeba i s Ruskem dál jednat.

Je tu ale i další důvod. A tím je stále agresivnější a mocnější Čína. Už ve druhé polovině 60. let čínský premiér Čou En-laj řekl, že válka s Rusy přijde dřív než válka s USA. A na Dálném východě se v roce 1969 střetlo u řeky Ussuri 1,5 milionu Rusů a Číňanů.

Luboš Palata
NATO: poslední záruka, že nás čínská totalita nezotročí

Biden Putinovi připomněl, že to Rusko má s Čínou tisíce kilometrů hranic. A že může přijít doba, kdy se Západ a Rusko budou potřebovat, aby Číně čelily. Tak jako potřeboval pomoc USA a Británie i Stalin.