Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čerstvé, nebo zmražené? Nyní je jasné, co kupujeme

Pelhřimovsko – Především pekaři a prodejci pečiva jsou od 1. srpna 2012 povinni dostatečně viditelně označit, zda je pečivo čerstvé, ze zmrazeného polotovaru nebo rozmrazené.

10.8.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Vít Šimánek

Prodejci se ovšem toto opatření snaží v mnoha případech obejít. Nejčastější metodou je označení polotovarů příliš drobným písmem, aby ho zákazníci mohli přečíst jen s obtížemi nebo si ho vůbec nevšimli.
Pekaři ještě nevědí, komu tato vyhláška přinese větší odbyt a zda lidé budou opravdu dbát na původ pečiva, které kupují. Nicméně existenci vyhlášky oceňují.

Je to způsob, jak se zbavit konkurence

„Že ta vyhláška je na světě a je platná, to je dobře především pro spotřebitele. Právě on musí být informován o tom, co jí, jak je to staré, kde to bylo vyrobeno a podobně," vysvětlil generální ředitel pelhřimovského pekařství Adélka Roman Teisler.

Někteří zákazníci si nové nařízení pochvalují, jiným je to jedno. „Popravdě řečeno nevím, co si o té vyhlášce mám myslet. Podle mě je to takový boj českých pekařů proti polotovarům z Polska, které můžeme najít takřka ve všech supermarketech," říká jednatel společnosti Pekárna a cukrárna U Radnice Josef Sankot.

„Malým pekařstvím tato vyhláška podle mého názoru pomoci nemůže, ale pro velké společnosti to musí být obrovský přínos. Mohou se tak zbavit zahraniční konkurence," dodává Sankot.

Klady a zápory polotovarů

Problém nevězí jen v tom, že je pečivo několik měsíců zmrazené. Tkví spíš v tom, jakým způsobem je zmrazováno a že i za energie k mrazení spotřebované platí nakonec spotřebitel.

Něco jiného je, když dáme housku přinesenou z obchodu doma na pár dní do mrazáku, a něco jiného je, když prodejci mrazí potraviny pomocí chemických látek.

Aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory nebo kypřidla. Patří k nim například E466, které se používá hned několika rozličnými způsoby. Nejen že se s ním zahušťují pudinky a pomazánky, ale přidává se také do uzenin, váže oxid uhličitý v perlivých nápojích a je nedílnou složkou projímadel.

Ani mražené pečivo nemá jenom záporné stránky. V zemích, kde zákazníci holdují pečivu čerstvému a kde ve většině obchodů pečou i několikrát denně, zjišťujeme, že kvanta pečiva přijde nazbyt a skončí v kontejneru.

Najednou vidíme rozmražené pečivo nebo polotovar v docela jiném světle.  Je velký rozdíl mezi pečivem, které je sice jistou dobu skladováno kdesi v mrazících boxech velkoobchodů, a pečivem, které je v podstatě ještě čerstvé vyhazováno.

Karolína Hovorková

Autor: Redakce

10.8.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vteřiny dne

Vteřiny dne. Rychlý přehled pro ty, kteří nemají čas číst

Miloš Zeman a Andrej Babiš
2 9

Skeptické Česko a proevropské Slovensko, píší o nás ve světě

Nový adrenalinový rekord: 245 odvážlivců skočilo z mostu

/VIDEO/ Nový světový rekord v kategorii "hromadné skákání z mostu" dnes pokořili odvážlivci v brazilském Sao Paulu. V jeden okamžik seskočilo z mostu metodou bungee jumping 245 vyznavačů adrenalinu.

Politolog Zdeněk Zbořil předpokládá rozpad okamurovců

Co voliči volbami v Ústeckém kraji vzkázali politikům? Politolog Zdeněk Zbořil k drtivému vítězství hnutí ANO uvedl, že z výsledků voleb z Ústeckého kraje, podobně jako v celé ČR, cítí touhu občanů po zázraku.

Rath zavalil soud přívalem slov, předseda senátu je prý podjatý

V minulosti chodíval někdejší středočeský hejtman David Rath do jednací síně oholen, v pondělí se v budově Krajského soudu v Praze objevil s vousatou tváří – jinak se ale příliš mnoho nezměnilo.

Psi na politických jednáních? Macronův mazlíček se vymočil v Elysejském paláci

/VIDEO/ Pokud na politická jednání s sebou berete své mazlíčky, může dojít k trapným okamžikům. Vyprávět by o tom mohl francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho labrador Nemo se vymočil u krbu právě během politického jednání. Prezident se snažil působit profesionálně a záležitost přejít s úsměvem.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT