O půjčovní knihovničku se starají pracovnice žďárské Knihovny Matěje Josefa Sychry. „Naše knihovna se ve spolupráci s Českými drahami připojila k celorepublikovému projektu Kniha do vlaku. Do nádražní haly jsme umístili regál, odkud si může kdokoli knihu půjčit, ale také tam může nějakou přinést," řekla Danuše Štefková, ředitelka knihovny.

Vše funguje podle hesla „vezmi knihu, vrať knihu". Knížku, která ho zaujme, si zájemce jednoduše vezme z regálu, a po přečtení ji tam zas vrátí, může si ji i nechat a nebo vrátit někde jinde. Do projektu Kniha do vlaku je totiž zapojeno už na čtyřicet knihoven, které doplňují knihovničky na nádražích po celé republice.

Knihovnice nabídku pravidelně kontrolují a nabídku doplňují knihami vyřazenými z knihovního fondu. „Dáváme tam knížky nejrůznějších žánrů, a snažíme se, aby jich tam vždy bylo pár i pro děti," připomněla Danuše Štefková.

Podle toho, jak knihy z regálu na žďárském nádraží mizí, se cestujícím tato služba rychle zalíbila. „Informujeme o ní na našem webu i facebookových stránkách. Byly jsme s kolegyněmi zvědavé, zda bude o knihy vůbec zájem, ani jsme si nemyslely, že půjdou na odbyt tak rychle. Ale za dva týdny, co regál na nádraží stojí, jsme ho doplňovaly už několikrát. Když jsem se tam byla tuhle podívat, byly na stojanu tři knihy, tak jsem tam nějaké přinesla i ze své domácí knihovny," usmála se Štefková. „Všiml jsem si těch knížek zrovna před chvílí. Jezdím vlakem celkem často a patřím k těm, co si po cestě rádi čtou, takže za mě je to bezvadný nápad," okomentoval „půjčovnu" na nádraží Ladislav Štěpánek ze Žďáru.

„Zatím knihy většinou ze stojanu ubývají, tak snad nám nedojdou," poznamenala ředitelka žďárské knihovny s úsměvem. Služba ve Žďáře zatím funguje krátce, takže lidé knihy nestíhají vracet. „Až se dozví víc lidí, že jinde půjčenou knihu mohou vrátit i tady, jistě se to vyrovná," zmínila Štefková.

Stojan na nádraží ale může jakoukoli knížkou, co vyřadí ze své vlastní knihovny, doplnit kdokoli. Stačí ji prostě přinést a „poslat dál" uložením do regálu. „Za pár knížek, které nabídku pro cestující rozšíří, budeme vždy rádi," dodala Danuše Štefková.

Na Žďársku najdou cestující Knihu do vlaku i na nádraží v Novém Městě na Moravě, v okolí i v „sousedním" Havlíčkově Brodě.