Hygienici také od úterý zakázali návštěvy v nemocnici v Havlíčkově Brodě, tamní psychiatrické léčebně a Léčebně dlouhodobě nemocných a domově seniorů v Háji u Ledče nad Sázavou. Řekla Alena Dvořáková z Krajské hygienické stanice v Jihlavě.

„Škola v Křižánkách je zatím uzavřená do 20. ledna, v ostatních zařízeních platí zákaz návštěv do odvolání," uvedla Dvořáková. Chřipek bude podle hygieniků přibývat. „Je prokázáno, že chřipkový virus už v populaci koluje, počet nemocných se bude zvyšovat," dodala Dvořáková.

Důvodem zákazu návštěv v zařízeních na Havlíčkobrodsku je počet akutních respiračních onemocnění, který v okrese koncem minulého týdne překročil práh epidemie. S virózami tam do minulého pátku ulehlo 1822 lidí v přepočtu na 100.000 obyvatel, epidemická hranice je 1700 onemocnění na 100.000 lidí. Na Žďársku, kde je počet chřipek druhý nejvyšší v kraji, se epidemie projevuje zatím jen lokálně.

Hygienici v kraji evidují také pět případů závažného onemocnění chřipkou AH1N1, zvanou prasečí. Dva případy se objevily na Třebíčsku, dva na Žďársku, jeden na Jihlavsku. Žádný z nich zatím neskončil tragicky.