Moc dobře se 
v těchto místech nechodilo ani pěším.

„Mnohokrát se tady stávalo, že auta na sněhu to stoupání zvládala jen s velkými obtížemi. A dobře se řidičům nejezdilo ani dolů. Kromě toho je silnice v těchto místech dost úzká. Bylo to tady zkrátka nebezpečné. Je dobře, že se do toho už pustili," nechala se slyšet Zdena Karásková, která 
v blízkosti uvedené křižovatky bydlí.

Všechna úskalí se ale již 
v dohledné době stanou minulostí. Dopravní parametry této lokality se změní, a to především díky výstavbě zhruba dvě stě metrů dlouhého úseku zcela nové komunikace, která se stane součástí ulice Prokopa Holého a povede souběžně 
s okrajem parku Budoucnost. A co je důležité, položena bude  o desítky metrů níž, než tomu bylo doposud.

Křížení ve tvaru „T"

„Původní klasické křížení tam bude nahrazeno křížením ve tvaru písmene T," upřesnil havlíčkobrodský radní Libor Honzárek. Ten dodal, že  práce by měly skončit v průběhu příštího roku. Radnice za ně zaplatí celkem osm milionů korun.

V těchto dnech se na staveništi pohybují lidé, kteří mají na starosti přeložky inženýrských sítí. V úvodní etapě to jsou vodaři. „Až svou práci dokončí, a po nich i ti ostatní, přijde na řadu výstavba vlastní komunikace, chodníků a veřejného osvětlení. Projektant naplánoval komunikaci o šířce šesti metrů. Chodníky budou mít šířku pohodlných dvou metrů," upřesnil Honzárek.

Dopravní význam ulice Prokopa Holého stoupl v okamžiku, kdy v její horní části začala výstavba rodinných domů. Využívají ji i lidé, kteří žijí, popřípadě staví, v navazující lokalitě, místně zvané Sluneční hora. „Chodců a aut tam v posledních letech přibylo. O úpravě dopravní infrastruktury v těchto místech se v Havlíčkově Brodě mluví již několik let, nyní se konečně přistoupilo k realizaci," pokračoval Honzárek.

Probíhající stavební práce  si samozřejmě vyžádaly a ještě vyžádají některá dopravní omezení. Ke slovu se proto dostane i světelná signalizace. Ta v případě, kdy bude doprava vedena kyvadlově jen jedním jízdním pruhem. Objízdné trasy budou podle informací z odboru dopravy Městského úřadu v Havlíčkově Brodě vedeny po komunikacích sousedních ulic.

Přeložení inženýrských sítí v uvedené lokalitě odstartovalo pracemi na rekonstrukci kanalizačního potrubí. Ty skončí letošního 15. prosince a rozvrženy byly do dvou etap. Vyžádají si uzavírky.

Uzavírky

I. etapa - od křižovatky ulice Prokopa Holého s ulicí Trocnovskou po křižovatku s ulicí Jeronýmovou za částečného omezení provozu v křižovatce ulic Prokopa Holého a Trocnovské, kde bude provoz veden jedním jízdním pruhem kyvadlově.

II. etapa - od křižovatky ulic Prokopa Holého a Trocnovské až do křižovatky s ulicí Chelčického a v Jeronýmově ulici.  Objížďka povede po ulicích Trocnovské, Bratříků, Jeronýmově, Želivského, Chelčického a Konečné.

Zdroj: Havlíčkobrodské listy