Stává se tím, čím jej chtěli jeho obnovitelé mít. Totiž přirozeným ohniskem společenského života. Počet akcí v sezoně stoupá, davy návštěvníků houstnou, takže zvládnout to všechno čistě dobrovolnicky byl stále tvrdší oříšek. A tak členové správní rady společnosti Castrum, která se o památku v majetku města stará, rozhodli: Hrad musí mít svého pána. Přesněji řečeno, kastelána.

„Chtěli jsme rozšířit otevírací dobu hradu, chystáme tam i některá další lákadla pro výletníky. Zajistit to brigádnicky už by byl problém. Začátkem července navíc otevřeme pro veřejnost Nápravníkovo stavení v humpoleckém Zichpilu, o které se bude hradní kastelán starat rovněž,“ předeslal Oldřich Vacek ze společnosti Castrum.

Zaměstnancem na hradě se počínaje prvním březnovým dnem stal milovník přírody a zachránce ohrožených památek Pavel Koubek.

Nabídka  na zaměstnání tohoto humpoleckého patriota potěšila. „Docela mi to přišlo vhod. Přišel jsem o práci 
v pavlovské záchranné stanici, byl jsem na rodičovské dovolené. Kastelána jsem samozřejmě nikdy nedělal, ale láká mě to. Jsem rád, že to není žádná továrna, vlastně budu pracovat uprostřed lesů, což jsem vždycky chtěl,“ poznamenal Koubek, který má s péčí o starobylé či ohrožené pamětihodnosti řadu zkušeností.

Ve volném čase obnovuje také smírčí kameny či kříže, snaží se o zachování polorozpadlého  kostelíka svaté Anny nad Pelhřimovem. „Jediné, 
z čeho mám trochu respekt,  je papírování, které k této práci bezesporu také patří. Ale s tím už se nějak poperu,“ usmál se Pavel Koubek.

Samotný hrad bude od dubna otevřený vždy na víkend, počínaje květnem se tam mohou zájemci vyšplhat kamenitou pěšinou od čtvrtka do neděle, po osobní domluvě možná i v úterý či středu.

Pro hlavní letní sezonu plánuje správce dokončit obnovu severního parkánu a především otevřít malé hradní muzeum. V něm budou k mání  veškeré dostupné informace o stavebním vývoji této památky, jejíž kořeny sahají do počátku čtrnáctého století.

„Výstavu doplníme i o původní tvorbu a  nějaký zajímavý archeologický nález. Kupříkladu se podařilo nalézt dřevěný trám z konce čtrnáctého století. To vše doprovodí dobové obrázky hradu,“ doplnil Vacek, předseda správní rady společnosti Castrum.

Kastelán se nudit rozhodně nebude

Na Orlíku se však rozmáhají  rovněž kulturní či společenské pořady. Jenom pro tuto sezonu se počítá s devítkou akcí. Tradiční Středověké slavnosti či známý filmový festival doplní dubnové  povídání o archeologických nálezech, květnový folkový koncert či srpnový divadelní víkend.

Když se k tomu připočtou ještě klasické návštěvní hodiny, k nim občas nějaká ta romantická svatba či oslava i zmíněné souběžné správcovství v Nápravníkově skanzenu v humpoleckém Zichpili, nový kastelán si rozhodně nebude moci stěžovat na nedostatečné pracovní vytížení. I když sám to bere zároveň jako poslání a koníčka.