Fiala před soudem stanul kvůli nebezpečnému pronásledování a vyhrožování smrti jinému člověku. Soudce rozhodl, že se František Fiala musí podrobit ústavnímu psychiatrickému léčení a zaplatit poškozenému padesát tisíc jako odškodné za nemajetkovou újmu.

Když si důchodce vyslechl rozsudek, spadl na zem a nemohl se hnout. Několik minut trvalo, než se povedlo Fialu dostat na židli. Ze soudní síně byl nakonec odvezen na kancelářském křesle na kolečkách. Teprve potom mohlo začít jiné hlavní líčení.

Fiala se na chodbě soudu dožadoval lékařské pomoci, protože si stěžoval, že ho po pádu neposlouchají nohy. K soudu musela přijet záchranná služba a Fialu odvezla do jihlavské nemocnice.

František Fiala už během hlavního líčení polehával po stole, chroptěl a chvílemi i pospával. Nakonec si z tašky vyndal toaletní papír s ručníkem a za pomoci francouzských holí odešel uprostřed jednání na záchod.

Přinesl si i provaz, aby se mohl oběsit

Soudce Zdeněk Chalupa musel hlavní líčení kvůli indispozici obžalovaného asi na patnáct minut přerušit. Podobně se Fiala choval i při minulých soudních jednáních. Jednou si k soudu přinesl provaz, o němž tvrdil, že se na něm oběsí, pokud by měl jít do vězení.

Podle obhájce Jana Herouta nemá Fiala u soudu co dělat. „Je to duševně nemocný a nepříčetný člověk. Jeho výhrůžky smrtí jsou vzhledem k jeho zdravotnímu stavu absurdní," komentoval kauzu Jan Herout. Obhájce soudu ve středu navrhoval, aby Fialu pro nepříčetnost osvobodil a nařídil mu pouze ambulantní psychiatrickou léčbu.

Státní zástupce Kamil Špelda byl ale jiného názoru. Podle něj je František Fiala vinen tím, že už několik let posílá Michalu Radošovi z Plzeňska desítky dopisů, v nichž mu vulgárně nadává a vyhrožuje smrtí.

Obálky polepuje nemravnými náměty obsahujícími vulgarismy. Takových několikastránkových dopisů Fiala poslal na osmdesát. Státní zástupce už ale plánuje nové obvinění, protože Fiala i přes opakovaná trestní stíhání v psaní dopisů pokračuje. V posledních týdnech jich poslal dalších osmačtyřicet.

U soudu vypovídal i poškozený Michal Radoš. Soudu odevzdal další tři dopisy, které mu přišly před středečním soudním jednáním. „Je to šmejd a vykuk. Já už to mám v té hlavě vygumovaný," vysoukal ze sebe Fiala, když se ho soudce ptal, proč ty dopisy pořád píše.

Nechal odvézt přes dvanáct tun harampádí

Michal Radoš popsal, že mu dopisy začaly chodit poté, co s Františkem Fialou v roce 2008 ukončil nájemní smlouvu v plzeňském bytě a nechal z bytu odvézt tuny odpadu. „Bylo toho přes dvanáct tun harampádí a smradlavého bordelu. Fiala navíc nějakou dobu neplatil nájem. V bytě byla odpojená elektřina a nefungoval záchod," uvedl Radoš.

Radoš také uvedl, že dopisy musela přebírat i manželka a viděly je i děti. „Já to nechci nějak dramatizovat, ale když vám někdo šest let posílá takové dopisy, tak to na vás nějaký vliv mít musí," poukázal na problémy Radoš.

Ten požadoval po Fialovi odškodné osmdesát tisíc korun. Soud navíc rozhodl, že Fiala musí zaplatit padesát tisíc. Soudce Zdeněk Chalupa Fialu nakonec uznal vinným. Podle znalce má sice Fiala vážné duševní problémy, které se prohlubují, ale je příčetný a jeho rozpoznávací a ovládací prvky jsou sice podstatně snížené, ale nejsou úplně vymizelé.

„Ústavní léčba by měla obžalovanému zamezit v posílání dalších dopisů," zdůvodnil své rozhodnutí soudce Chalupa, a přestože uznal Fialu vinným, upustil s ohledem na ústavní léčbu od jeho potrestání. Fiala se dušuje, že už psát dopisy nebude, ale na druhou stranu u soudu řekl, že to dělá kvůli tomu, že mu to pomáhá od bolesti. Dopisních papírů má prý dost ještě z dob socialismu, kdy byly levné.

Středeční rozsudek není pravomocný. František Fiala se ve středu na místě odvolal. Jeho případ se tak dostane ke krajskému soudu v Brně, který už se jím jednou zabýval.