Jedná se o celovečerní debut české dokumentaristky a herečky Petry Nesvačilové, který citlivě nahlíží do hlubin života odsouzených a obviněných gangsterů z takzvaného Berdychova gangu.

Během následujících šesti festivalových dnů budou diváci moci zhlédnout 310 snímků, zúčastnit se desítek akcí v rámci Industry programu pro filmové profesionály a bohatého doprovodného programu.

Letos bude zajímavé Inspirační fórum festivalu, které přivítá amerického psychologa Philipa Zimbarda, který je známý svým stanfordským vězeňským experimentem. Ve svém vězeňském experimentu Zimbardo umístil studenty do přiznaně předstíraného vězení a rozdělil je na bachaře a vězně. Po několika dnech byl však Zimbardo donucen experiment ukončit z důvodu špatného psychického stavu „vězňů" a příliš násilného chování „bachařů". „Dodnes je jeho teorie popírající, že válečné zločiny páchali především psychicky narušení lidé, považována za provokativní a kontroverzní. V roce 2005 získal Zimbardo Cenu Vize 97, kterou založili manželé Havlovi," přiblížila mluvčí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Michaela Jurenová.

Zimbarda doplní na Inspiračním fóru dva další hosté – v německém exilu žijící čínský novinář Čchang Pching, který byl ve své zemi opakovaně stíhán za to, že se zabývá ožehavými tématy, jako jsou feministická hnutí, čínská politika či situace 
v Tibetu. Třetím hostem Inspiračního fóra bude ruský dramatik Mikhail Durněnkov. Ten v roce 1995 spoluzakládal Školu nové dramatiky v Toljatti, jedno 
z nejvýznamnějších hnutí
v kontextu ruské dramatické tvorby posledních desetiletí.

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů se 
v krajském městě Vysočiny odehraje 25. až 30. října.