Ve vyskytenské čokoládovně se čtrnáct dní před Vánocemi nezastaví. Objednávky na čokoládové pochoutky se nyní dají počítat na stovky. Firma jede ve dvousměnném, někdy i třísměnném provozu, a musela přibrat i několik brigádníků.

„Toto hektické období už u nás trvá dva měsíce. Na Mikuláše a Vánoce se připravujeme zhruba od září. Zájem se zvýšil několikanásobně. A to jak u zákazníků maloobchodní sítě, tak v rámci zakázek klientů z řad živnostníků a firem. Pro jednu jihlavskou firmu například v těchto dnech dodáváme několik tisíc kusů speciálních dárkových balení," popsal předvánoční období jednatel čokoládovny Kamila Chocolates František Hlava.

Další posily

Vyskytenská čokoládovna v současné době jede na dvousměnný provoz, a pokud je potřeba, přejde i na třísměnný. „Máme tady patnáct kmenových zaměstnanců, k tomu jsme přibrali asi sedm brigádníků. Všichni se střídají na směnách. Stíháme to, ale je to náročné," dodal Hlava.

Zaměstnanci čokoládovny si neoddechnou ani po vánočních svátcích, kdy budou muset doplnit prázdné sklady a začít se pomalu připravovat na další svátky na svátek svatého Valentýna a Velikonoce. „Po Novém roce zakázek ubude, ale práce nikoli. Frmol tady míváme během roku od září do května. Červen, červenec a srpen pak bývají volnější," zmínil Hlava.

Hitem letošních Vánoc jsou podle Hlavy takzvaná korneta. Jsou to celofánové sáčky, naplněné kousky bílé, mléčné a hořké čokolády s nejrůznějšími druhy posypů z ovoce, sušených plodů a podobně. Vyrábí se také balení čokolád s různými vánočními motivy.

Čokoládovna ve Vyskytné funguje již dvacet let, od roku 1994. Zájemci, kteří by se chtěli seznámit s tím, jak se čokoláda vyrábí, mají možností díky čokoládovému klubu. „Speciální čokoládový klub tady máme dva roky a je o něj opravdu velký zájem. Jezdí sem rodiny s dětmi, senioři i školní výpravy. Připraveno je pro ně promítání, povídání o čokoládě, a mezi to nejzajímavější patří ukázka výroby čokolády," přiblížil program klubu Hlava.

ZUZANA MUSILOVÁ