Teď to ovšem nejde. Vrchol, takzvaná koruna hráze, vodní nádrže Dalešice prochází opravou. Je to poprvé po čtyřiceti letech, tedy od jejího postavení na řece Jihlavě a napouštění.

Silnici na vrcholu hráze, která spojuje Kramolín a Slavětice, obsadili stavaři s těžkou technikou. A ani zdaleka nebudou pracovat pouze na opravě asfaltové vozovky. „Bude položena kompletně nová kanalizace, kabely a navíc nový speciální systém závlahy hráze, který by v případě extrémního a dlouhotrvajícího sucha sloužil k umělému zavlažování hráze. Důvodem je zabránění vyschnutí těsnící vrstvy zeminy," vysvětlil mluvčí Vodní elektrárny Dalešice Jiří Bezděk.

Plán rekonstrukce hráze vodního díla zahrnuje také opravu a zvýšení zídek po obou stranách komunikace, které slouží jako zábradlí. „Tyto práce stejně jako opravu střechy elektrárny a komunikací v areálu elektrárny, které se současně provádějí, financuje ČEZ," doplnil Jiří Bezděk.

Vstup zakázán

O opravu hlavní silnice, konkrétně 310 metrů dlouhého úseku se stará Kraj Vysočina, kterému komunikace patří. „Oprava spočívá ve výměně vrstev vozovky a opravě odvodnění," podotkla Alena Strnadová z Krajské správy a údržby silnic Vysočiny.

Pracovníci stavební firmy nyní do koruny hráze zasahují citelně, musejí si však počínat opatrně. Pod vozovkou se totiž nachází několik měřících bodů, které kontrolují stabilitu hráze a nesmějí být poškozeny.

Kvůli opravám teď musejí řidiči počítat s až několikaminutovým zdržením. Stavaři totiž pracují v jedné polovině vozovky a dopravu ve druhém řídí semafory. Kochat se z vrcholu hráze tak nejde, vstup nepovolaným je tam nyní zakázán.

Celá rekonstrukce má podle plánu probíhat až do konce října a vyžádá si i krátkou uzavírku. Úplně neprůjezdný bude úsek 15. a 16. října.

Opravy nijak nepostihnou provoz informačního centra vodní elektrárny, které i během nich zůstává návštěvníkům otevřené.

Přečerpávací elektrárna byla vybudována v letech 1970 až 1978. Sypaná hráz je asi sto metrů vysoká. Díky ní bylo zatopena rozsáhlá oblast, které nostalgicky vzpomínající trampové i další lidé neřeknou jinak než údolí Jihlavy. Vodu z dalešické přehrady využívá Jaderná elektrárna Dukovany pro chlazení svých bloků.