„Varovný systém tvoří tři čidla, na Sázavě a Olešenském a Vrbeckém potoce, které budou varovat při zvýšené hladině vody, dále srážkoměry, které budou měřit množství srážek, dvě kamery na vizuální kontroly naplavenin a přibližně 260 bezdrátových hlásičů, které budou instalovány nejen v Ledči nad Sázavou, ale i v okolních místních částech Habrek, Obrvaň, Souboř a Vrbka," popsal referent rozvoje města Ledeč, Luděk Šíma.

Práce na novém systému začaly 1. listopadu, hotovo by mělo být do konce letošního roku.

Lepší informovanost

Systém v Ledči bude také napojen na celorepublikový Povodňový informační systém (POVIS). „My tak budeme vědět, zda nejde nějaká záplavová vlna od Světlé, stejně tak z Ledče budou mít další obce a města po proudu Sázavy informace o situaci u nás," doplnil Šíma.

Součástí systému bude také digitální záznamník zpráv, rozhlasová ústředna a elektronické sirénové jednotky. Na projekt město získalo dotaci ze Státního fondu životního prostředí.

Nový moderní bezdrátový systém nahradil starý drátový rozhlas, který už nebyl funkční. Nový varovný systém pomůže hasičům a dalším záchranným složkám lépe informovat o situaci na vodních tocích a v případě potřeby budou prostřednictvím bezdrátového rozhlasu varováni  obyvatelé Ledče.

Ti mají ještě v živé paměti bleskové povodně z června roku 2004, kdy vlivem přívalových srážek došlo k velkému vzestupu hladiny zejména na Olešenském potoce, kde voda cestou do města napáchala četné materiální škody. Městem za posledních pár let prošlo hned několik záplav a každá za sebou zanechala spoušť.