Připomínaly 600 let od bitvy a následného vypálení objektu, řekla mluvčí Moravského zemského muzea v Brně Eva Pánková. Zříceninu při této příležitosti dnes navštívilo zhruba 300 lidí.

„Na programu byly od 10:00 postupně čtyři prohlídky. O návštěvu zříceniny byl velký zájem, což nás mile překvapilo," uvedl Pánková.

Před 600 roky se u hradu Skály uskutečnila velká bitva. Hrad patřil pánům ze Skal, pak se na něm držel Puška z Kunštátu se svou loupeživou družinou. Po prohrané bitvě u Lipan se tam usadili bývalí husité a loupili v širokém okolí. Zemské stavy kvůli tomu začaly hrad obléhat. „Archeologické nálezy jsou nesporným dokladem tuhé bitvy," uvedla Pánková.

Opevnění hradu, který se nachází v nadmořské výšce 679 metrů, útočníci ničili kamennými koulemi z děl, část opevnění se jim podařilo vyhodit do povětří. Zkázu hradu pak dokončil požár. Do současnosti se dochovaly pozůstatky hradebních zdí a hranolové a oválné věže, patrné jsou i zbytky valů a cisterny na nádvoří. Archeologický průzkum na hradě začal v roce 1996. Památka je volně přístupná. Ke zřícenině se lidé z Nového Jimramova dostanou po červené turistické značce.