Managementu třebíčské nemocnice pod vedením ředitele Jana Ference se podařilo zaplatit lednové faktury až v říjnu. „Denně řešíme požadavky dodavatelů, abychom jim zaplatili dluhy. My ale nemáme z čeho," řekl Ferenc.

Jako krizový manažer převzal nemocnici v polovině května. Pohledávky, kterých se dožadovali nespokojení dodavatelé, před časem koupila společnost Magellan. „Pokud dodavatelé prodávají své pohledávky, tak s tím nemůžeme nic dělat," konstatoval Ferenc.

Magellan vlastnil pohledávky třebíčské nemocnice ve výši 17 milionů korun, podle ředitele Ference se již polovinu podařilo splatit. „Do roka od uzavření smlouvy musíme uhradit celý dluh. Jediná výhoda je v tom, že máme nastavené splátkové kalendáře, a pokud zaplatíme, tak nám nehrozí žádné pokuty a penále," doplnil Ferenc.

To potvrzuje obchodní ředitel Magellanu Petr Formánek. Společnost nyní vlastní pohledávku, kterou dříve po nemocnici vymáhalo hned několika dodavatelů.

„Nový splátkový harmonogram odráží aktuální potřeby a reálné možnosti zdravotnického zařízení. Starý závazek navíc měníme s využitím novace, díky tomu se dostává do splatnosti," narážel Formánek na staré nesplacené faktury s již skončenou lhůtou splatnosti.

Pohled finančního analytika

Převzetí pohledávek za nemocnicemi je podle finančního analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka výhodné pro dodavatele, kteří se k penězům dostanou dříve, a pro společnost Magellan, jež přebírá pohledávky pro svůj další zisk.

„Nemocnice jsou sice ve velmi vážné finanční situaci, ale v pozadí stojí stát, respektive občané platící zdravotní pojištění. Rizikem je, aby Magellan nezískal v nemocnici i majetkový vliv z důvodů nesplácení dluhů," upozornil Menčík.

Něco takového Formánek rázně odmítá. „Naším cílem není provozovat zdravotnická zařízení, kapitálově do nich vstupovat nebo to umožnit třetím osobám. Na potvrzení tohoto faktu mohu uvést, že v Česku, Slovensku ani Polsku, kde působíme už přes dvanáct let, žádné zdravotnické zařízení nevlastníme ani neprovozujeme," pravil.

Vůči Magellanu má v současné době závazek na šedesát českých nemocnic a Formánek nevyloučil jejich budoucí navýšení.