„Zastupitelstvo tuto transakci odsouhlasilo s tím, že zámek město kupuje pouze za účelem jeho dalšího prodeje," řekl starosta města Jan Tourek.

Město musí kraji za zámek zaplatit do konce března. „Na účet Kraje Vysočina ale poukážeme jen 12,5 milionu korun. Kraj si totiž od nás, tak jak bylo dohodnuto dříve, odkoupí bytový dům u uměleckoprůmyslové školy v ceně devíti milionů korun," připomněl Tourek.

Potřebných 12,5 milionu korun však městská pokladna k dispozici nemá. „Vezmeme si proto desetimilionový úvěr a dva a půl milionu korun uvolníme z rozpočtové rezervy," konstatovala místostarostka města  Lenka Arnotová. Ta vyčíslila, že zhruba půlroční vlastnictví zámku přijde světelskou samosprávu na 450 tisíc korun. „V této částce jsou rozpočítány náklady na základní provoz, pojištění a ostrahu," vysvětlila Arnotová.

Dva zájemci. Zatím

Představitelé města věří, že se zhruba po půl roce podaří zámek odprodat privátnímu investorovi. „Těch plus minus šest zmíněných měsíců potrvá nutná administrativa. To znamená vlastní prodej, vklad do katastru nemovitostí, příprava, vyhlášení a uskutečnění veřejné soutěže, z níž vzejde nový privátní vlastník zámku," poznamenal Tourek.

Starosta v této souvislosti připomněl, že zájem o zámek ve Světlé nad Sázavou prozatím projevily dvě společnosti, a to Ingbau CZ a Ithaka Development. „Ale dá se předpokládat, že se do veřejné soutěže přihlásí i zájemci další," pokračoval Tourek.

Město Světlá nad Sázavou chtělo zámek koupit od Kraje Vysočina již  loni, a to s pomocí peněz soukromého investora. Tento záměr se však  nelíbil části zastupitelstva, a  nakonec se neuskutečnil.

Radnice si nyní chtěla vzít  lhůtu na rozmyšlenou, a to do září. Vedení kraje však chce celou záležitost vyřídit podstatně rychleji. „Jinak prý kraj prodá zámek sám, bez ohledu na jakékoliv zájmy města. V tom případě by také nekoupil zmíněnou městskou bytovku, kterou plánuje přestavět pro potřeby světelské střední školy. I tento bytový dům potřebuje nemalé investice," upozornil Tourek.

V novorenesančním světelském zámku sídlila za druhé světové války německá a od roku 1945 československá vojenská posádka. Zemědělská škola a učiliště, zřízené státem a později Krajem Vysočina, tam působily od poloviny minulého století.  Zhruba před dvěma roky ale učni zámek opustili. Od té doby je objekt v podstatě prázdný.

V zámku, jehož technický stav je v současné době velmi dobrý, sídlí v současné době jen městské muzeum a v jeho Rytířském sále se konají svatby a kulturní akce. Rozlehlý zámecký park již městu Světlá nad Sázavou patří.

Jak se zámkem naloží jeho nový privátní vlastník, není v tuto chvíli zcela zřejmé. Oba výše uvedení zájemci pouze obecně naznačili, že by objekt přestavěli a využívali buď jako domov pro seniory, nebo jako restaurační či hotelový komplex se  zázemím pro relaxaci a odpočinek.