„Mluvilo se o jednom, ale jsou tam tři. Ten největší má asi dvacet kilo. Dali jsme je do kádí, je to taková atrakce pro lidi," řekl Jan Pokorný, který má Štěpnický rybník v pronájmu a sobotní výlov organizoval.

Sumec má širokou nízkou hlavu, která nenápadně přechází v protáhlé tělo kryté slizkou kůží bez šupin. Sumec má silné čelisti, které jsou vybaveny velkým množstvím drobných zubů, jež jsou skloněny dovnitř tlamy a fungují jako struhadlo. Bíle zabarvení jedinci se v rybnících v Česku vyskytují jen ojediněle. „Kluci jednoho někde vylovili, a tak ho nasadili sem do Štěpnického rybníka," přiblížil Pokorný.

Ve Štěpnickém rybníku podle něj žije celkem asi čtyři a půl tisíce kaprů. „Něco vyberou pytláci a něco uhyne," dodal Jan Pokorný s tím, že pytláci ročně uloví asi pětinu až čtvrtinu ryb v rybníce. Kolem něj jsou totiž soukromé zahrady, na které rybáři nesmí. „Zahrady mají zamknuté a v noci si pěkně v klidu chytají," informoval nájemce rybníka v Telči.

Podle něj se však lidé nemusejí bát, že by ryb na Vánoce byl nedostatek. I když jsou letos kvůli dlouhé zimě ryby hubenější, rybáři na vánoční stoly vyberou jen ty velké.

K mání byly i rybí škvarky

Kromě kapra a sumců albínů ve Štěpnickém rybníce plavou také líni, candáti a štiky. Letos výlov v Telči probíhal bez velkých komplikací, i když noc před výlovem pršelo. Výlov rybníka probíhá tak, že nejdříve rybáři rybník upustí. „Poté se dá podložka, která se roztáhne a pak se ryby nabírají na síť. Poté se ryby třídí do kádí podle velikosti," popsal stručně Pokorný.

Vylovené ryby mohli návštěvníci výlovu ihned ochutnat. K dostání byl smažený kapr, pstruh či rybí škvarky. Na škvarkách si pochutnával návštěvník Miroslav Sobotka. „Na výlov do Telče jezdíme s manželkou a vnukem pravidelně. Moc se nám tady líbí. Samozřejmě jsme vždycky zvědaví na ty bílé sumce, které pozorujeme v kádích. A škvarky jsou letos opravdu výborné," pochvaloval si Sobotka.