Své o tom ví sázkové kanceláře. „Zájem o sázky na olympiádu v Riu je zatím mimořádný. Na hry očekáváme celkové vklady v hodnotě kolem 350 milionů korun, což by v porovnání s Londýnem (LOH 2012 pozn. aut.) představovalo téměř trojnásobek," sdělil na dotaz Deníku mluvčí Fortuny Petr Šrain a dodal: „Sázková nabídka je postupně aktualizována a doplňována tak, jak jsou zveřejňovány startovní listiny, sestavy a podobně."

Svá želízka v ohni má na letních hrách i třebíčská atletika, kterou budou reprezentovat překážkář Petr Svoboda a desetibojař Jiří Sýkora. Oba do bojů teprve zasáhnou.

„Už jsem se díval do programu, kdy přijdou jejich disciplíny na řadu, ale ještě nevím, jak to provedu. Jestli budu chodit normálně do práce, tak z toho moc mít nebudu, a pokud budeme přestavovat dětský pokoj, jak máme naplánováno, tak to lepší nebude," svěřil se místostarosta Třebíče a funkcionář atletického oddílu Spartak Třebíč Milan Zeibert.

Ten oba třebíčské sportovce zná téměř od dětství. „Petra (Svobodu) si pamatuji od jeho patnácti. Tenkrát vyhrál v Třebíči Pohár rozhlasu a Pavel Svoboda mu nabídl atletiku místo fotbalu, který do té doby hrál. Jirku (Sýkoru) znám samozřejmě ze základní školy Benešova, dokonce z prvního stupně. Tehdy jsme o něj stáli do atletické třídy, kterou jsem shodou okolností učil já," vypráví Zeibert a pokračuje.

„Jirkova maminka ale správně rozhodla, že půjde do jazykovky a sport bude až potom. Oba jsem viděl vyrůstat pod vedením Pavla Svobody a s oběma závodil v ligovém družstvu. Mám je oba rád, nejvíc za to, jak dokázali zůstat normální, přestože zažili největší světové soutěže. Uspěli na nich a klidně by na náš malý oddíl mohli zapomenout," podotýká někdejší učitel.

Slavnější odchovanec Spartaku byl podle něj vzorný a šel vždy příkladem. „Vzpomínám na Vánoce před tím, než se Petr po dlouhé pauze vrátil k závodění. Tenkrát jsem na Benešce vešel do tělocvičny a s překvapením koukal, že Petr našim dorostenkám a dorostencům včetně svého bratra Aleše předváděl překážkářskou techniku. Po chvilce mi došlo, že Petr tu není jako trenér, ale že se po všech zdravotních trablech připravuje na novou sezonu," uvedl na adresu Svobody.

Silný charakterový rys má i Sýkora. Ten když přestupoval ze Spartaku do pražského Olympu, v rozhovoru pro Deník hrdě pronesl, že mu bude Třebíč chybět.

„Pokud jde o Jirku, tak ten i kdyby olympiádu vyhrál, bude mě, Pepu Vomelu nebo Pavla Mikoláše pořád zdravit. Stejně jako by byl pořád kluk chodící na Benešku a my tam byli coby tělocvikáři," podotkl Zeibert.

„Každopádně oběma přeji v Riu úspěch, ať už to znamená cokoli," hlásí dlouholetý funkcionář Spartaku.

Ten ještě podotkl, že jeho oddílem prošla i další osobnost. „Chtěl bych připomenout, že s třebíčskou atletikou má souvislost i olympijská vítězka Mirka Knapková. V letech 1996 97 nastupovala za naše družstvo žen v první lize na patnáctistovce. Už tehdy měla veslařská ramena po tatínkovi," pravil Zeibert.