I když oba dva příští rok oslaví jubileum, Vlasta Hyclová 85 let a Ludvík Hycl 90 let, oba jsou vitální a obřad si užívali. „Není to obvyklá věc, a tak si myslím, že by to mělo být slavnostnější," řekl po obřadu Ludvík Hycl.

Kamenná svatba se na jihlavské radnici sice konala poprvé, nicméně diamantové nebo zlaté svatby zde probíhají v průměru pětkrát do roka. V Jihlavě naštěstí stále platí, že více párů ročně se zde bere než rozvádí. Počet svateb bývá přibližně dvojnásobný. „V letošním roce se například konalo prozatím 204 svateb a 101 rozvodů," přiblížila vedoucí správního oddělení jihlavského magistrátu Kateřina Škarková.

Nejvíce párů se v Jihlavě bere od června do září. V letošním roce byl nejsilnějším měsícem červen. „Dříve se lidé brali spíše dopoledne, teď chtějí odpolední termíny, zřejmě aby ušetřili za oběd," dodala s úsměvem Škarková.

Největší zastoupení mimo obřadní síně mají v Jihlavě svatby na zahradách, využívaná je kaplička v Plandrech a kaplička na Rounku. „Můžeme zařídit i přímý přenos přes počítač v případech, že někdo z rodiny nemůže být na svatbě přítomen," uzavřela pro zajímavost Škarková.

Zamilovali jsme se do sebe při taneční zábavě

Deník si po sobotním obnovení svatebního slibu po pětašedesáti letech s manželi popovídal. Tolerance a pochopení, takový je podle devětaosmdesátiletého Ludvíka Hycla recept na dlouhé manželství.

Čtyřiaosmdesátiletá Vlasta Hyclová se do svého manžela zamilovala na taneční zábavě, kde hrál se svým orchestrem. „Udělaly to hlavně ty oči, byla to láska na první pohled," zavzpomínala na první setkání Vlasta Hyclová s tím, že jiného muže vlastně ani neměla. „A vydrželo to," dodal s úsměvem Ludvík Hycl, který od mládí vedl úspěšný taneční orchestr. Hrál na saxofon a klarinet. Celý život pracoval v národním podniku Modeta Jihlava, jeho manželka byla zaměstnána v tiskárnách, v Sazce a Sportce, naposledy pracovala v jihlavské nemocnici.

Vlasta Hyclová si na manželovi nejvíce cení toho, že je pracovitý a ochotný. „A taky hodný," skočil ji do řeči manžel. Ani on ale nezapomněl vyjmenovat, co se mu na manželce nejvíce líbí. „Je pracovitá a pořádná. Zkrátka ji mám rád," řekl.

Mezi největší koníčky manželů patří kromě hudby také cestování. Společně procestovali celou Evropu a navštívili i vzdálenou Kubu. „To byla nejhezčí dovolená, strávili jsme tam tři týdny, ale ne válením, na každé dovolené toho chceme co nejvíce vidět a zažít," přiblížila Vlasta Hyclová.

Nyní jim oběma dělají největší radost vnuci a pravnuci. Manželům se narodily dvě děti. Dočkali se od nich dvou vnuků a dvou vnuček, kteří už mají dva pravnuky. „Ten nejmladší měl před týdnem rok," dodala Vlasta Hyclová. Obnovit slib napadlo jejího manžela.