Policisté zorganizovali dopravně bezpečnostní akci. Za leden a únor totiž vystoupal počet nehod až na číslo 92, což je o 34 případů více než za stejné období loňského roku. Všechny nehody se naštěstí obešly bez smrtelných a vážných následků, k lehkému zranění došlo u 35 osob.

„Do dopravně bezpečnostní akce se v průběhu dvou dnů zapojilo celkem 28 policistů, kteří zkontrolovali 397 vozidel. Při kontrolách zjistili 86 přestupků a 83 z nich bylo vyřízeno na místě uložením blokové pokuty v celkové výši 57 900 korun. Celkem tři dopravní přestupky nebylo možné vyřídit na místě, proto je policisté předají k vyřízení do správního řízení. Nejčastěji, ve 47 případech, řidiči nedodrželi nejvyšší povolenou rychlost při jízdě v obci, ale také při jízdě mimo obec," řekla k silniční kontrole policejní mluvčí kraje Vysočina Dana Čírtková.

Špatný technický stav vozidla byl problémem ve dvaceti případech, při sedmi kontrolách se potom ukázalo, že řidiči nebo jejich spolujezdci nebyli za jízdy připoutáni bezpečnostním pásem. Dvakrát se policistům podařilo zadokumentovat nebezpečné předjíždění a tři řidiči za jízdy telefonovali. Blokovou pokutu ve výši sto korun obdržel také jeden chodec.

„V rámci dopravně bezpečnostní akce uložili policisté také dvě kauce. Jedna činila 70 tisíc korun a byla uložena řidiči nákladního vozidla, který porušil sociální předpisy, jednalo se o nedodržení zákonem stanovené doby řízení a bezpečnostních přestávek. Druhou kauci ve výši 7000 korun zaplatil německý řidič, který jel po obchvatu Moravských Budějovic rychlostí 145 kilometrů v hodině," dodává policejní mluvčí.

Semafory fungují

Zařízení na zklidnění neukázněných řidičů, kteří v obci nezpomalí na předepsanou rychlost, funguje již téměř rok v Pocoucově. Semafory, které svítí v obou směrech krajské silnice II/360, jsou trvale nastaveny na červenou. V případě, že řidič na kraji obce zpomalí na předepsanou padesátku, na semaforu skočí zelená a on bez problémů projede. Jestliže řidič nepřibrzdí včas, červená ho pozdrží a on musí zpomalit. Takzvaná malá starostka Pocoucova, Marta Sobotková, je se zařízením spokojená, i když by raději preferovala jiné řešení dopravy v Pocoucově: „Neukázněné řidiče semafory určitě trochu zpomalily, říkají to i občané žijící u silnice. Samozřejmě to ale nikdy nebude fungovat na sto procent. Víte jak to je, polovina lidí bude spokojená a druhá ne. Já spokojená docela jsem, i když bych byla mnohem radši za obchvat. Na semafor ale nadávají především řidiči odjinud, vadí jim, že jsou rozjetí a musejí zpomalovat," říká Sobotková.

Zařízení si pochvalují i na třebíčské radnici: „Semafory v Pocoucově se osvědčily, jsme s nimi zcela určitě spokojení. Dříve zde vznikaly problémy s neukázněnými řidiči, kteří jezdili rychle, nyní je semafory donutí přibrzdit," pochvaluje si tiskový mluvčí radnice Ivan Přibík.

TADEÁŠ MAHEL