„Pro matky a rodiče bez domova nebo ženy s dětmi vystavené domácímu násilí není v kraji dostatečné zázemí. S provozováním podobně zaměřeného zařízení, ale prostorově značně nedostatečného, máme dlouholeté zkušenosti, a jsme si vědomi všech nedostatků," řekl ředitel třebíčské oblastní Charity Petr Jašek. Charita provozuje v Třebíči domov pro matky s dětmi již dvacet let. V prostředí městské ubytovny s nedostatečně velkými pokoji však chybí zázemí pro hru, učení a přípravu jídla, je nemožné vytvořit odpovídající podmínky pro nastartování změny u lidí v tíživé životní situaci. To by se mělo změnit v nové budově, která má do října příštího roku vyrůst za třebíčskou poliklinikou. V ní bude devatenáct bytových jednotek s kapacitou jednašedesát lůžek.

„V současném azylovém domě je patnáct bytových jednotek a jsou prostorově malé. V novém budou některé pokoje malé, pokud bude matka sama s jedním dítětem, ale další dostatečně velké, kam se vejde celá rodina," popsala vedoucí charitního střediska Eliška Klimešová. V nové budově navíc bude možnost azylového bydlení také pro otce s dětmi nebo celou rodinu.

„Bytové jednotky budou natolik oddělené, že bude úplně jedno, zda v nich s dětmi bydlí táta nebo máma. Nyní to není možné, protože současné podmínky jsou příliš stísněné. Jde o velký posun. My nyní musíme otce, kteří by měli zájem, odmítat. Museli jsme jim říct, že to neumíme," vysvětlila Eliška Klimešová. Počítá se rovněž se šesti lůžky pro ženy, které se ocitly z různých důvodů bez střechy nad hlavou. „Vedle bytových jednotek zde najde zázemí i klubovna, herna, studovna, cvičná kuchyně a návštěvní místnost. V bezpečném prostředí s podporou zkušených pracovníků se budou moci ženy i děti vzdělávat a připravovat na samostatný a plnohodnotný život," doplnila Eliška Klimešová.

„V budově najde místo i raná péče zajišťující pomoc rodinám s dětmi, které se narodily s fyzickým nebo duševním handicapem," informovala Eliška Klimešová. Na slavnostním zahájení stavby nového azylového domu se v úterý odpoledne kromě pracovníků třebíčské Charity sešli zástupci kraje, města a zdárnému průběhu stavby při slavnostním aktu požehnal třebíčský děkan Jiří Dobeš.

„V této chvíli je to žehnání zahájení stavby. Zvláště mysleme na stavitele, dělníky, aby pracovali s radostí tak, aby to přineslo užitek všem ostatním," řekl třebíčský děkan. Dodavatele stavby určilo výběrové řízení, které vyhrála společnost Tomi reko. Celkový rozpočet i s vybavením budovy dosahuje osmatřiceti milionů korun. Z největší části, osmadvacet milionů korun, jej zajišťuje Ministerstvo práce a sociálních věcí, dalšími přispěvateli jsou Kraj Vysočina a Město Třebíč.